NAJEZDA ISKRCAVANJA MIGRANATA: Nikada do sada nije stigao toliki broj u jednom danu kao u Lampeduzi

Na dan 9. marta stiglo je 1800 migranata sa 41 iskrcavanjem na italijansko ostrvo Lampeduza, uprkos hladnom vremenu, uzburkanom moru i poznatoj tragediji u nedavnom brodolomu u blizini grada Krotone u Kalabriji kada je život izgubilo, do sada identifikovanih, 72 migranta, a vode se kao nestali još nepoznat broj.

НАЈЕЗДА ИСКРЦАВАЊА МИГРАНАТА: Никада до сада није стигао толики број у једном дану као у Лампедузи

FOTO: AP/Tanjug

Pravi rafali dolazaka, nema mesta za smeštaj pa se razmeštaju u ostale centre na Siciliji, Tužilaštvo u Agriđentu pravi plan gde ih privremeno rasporediti. Spašavali su ih Finansijska straža i Lučka kapetanija. Kreću na potpuno slabim drvenim barkama, vode ih ilegalni prevoznici koji kada shvate da su u opasnosti pobegnu na gumenim čamcima i ostave nevoljnike na otvorenom moru. Stižu sa raznih obala a poreklom su iz Čada, Gvineje, Malija, Sudana, Burkine Faso, Konga.

      Jedna barka je potonula juče popodne pristigla iz Tunisa, migranti su imali sreće da ih uoči i spase Lučka Kapetanija, njih 20 iz Kameruna i Obale Slonovače, nađeno je telo jedne žene, tako su spašeni i migranti sa jedne druge barke, njih 38 gde je bilo žena i maloletne dece.

     Uprkos upozorenjima Italije da ne kreću na put preko mora ilegalno sa osobama koje im uzmu ogroman novac, čak i 9.000 evra i ostave na nemilost moru kreću masovno kao nikada do sada. I na ostrvu Pantelerija karbinijeri su uočili one koji su uspeli da stignu do obale i iskrcaju se, tragaju za njima na ostrvu.

     Dovoljno je videti poslednje podatke o tragediji onih koji kreću na put nade prema Italiji, 27 februara u blizini grada Krotone (u mestu Kutro) na obali Kalabrije, uhapšena su četvorica ilegalnih prevoznika dok more povremeno izbacuje još leševa nastradalih. I ne zna se tačan broj koliko ih je bilo na prepolovljenoj drvenoj barci, smatra se oko 180, tako da se vode kao nestali njih 30 do 50.

    Italijanska Vlada održala je juče sednicu pod otvorenim nebom u mestu Kutro gde je izglasala novi Dekret o protoku ilegalnih migranata a za  prevoznike predložila zatvor i do 30 godina, za njima će se tragati i u  inostranstvu, njihovi prljavi poslovi taksiranja preko mora nazvani su „ropstvo Trećeg milenijuma“, a za legalne migrante otvara se prijem kao i do sada.

      U 2022. godini u Italiju je stiglo 104.061 migranata morskim putem što predstavlja ogroman porast, 67.000 stiglo je u 2021 a 34.000 u 2020. Samo u prva dva meseca ove godine u poređenju sa prethodnim utrostručen je broj ilegalnih dolazaka preko mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)