BRITANSKI MINISTARSTVO ODBRANE TVRDI: Rusija može da rizikuje napad na Ugljedar uprkos opasnosti od Bahmuta

P. Z. S. / newsweek.com

08. 03. 2023. u 19:23

RUSIJA bi mogla da rizikuje novi napad na oblast Ugljedara u istočnoj ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, pošto se sukobi intenziviraju u bici za ratom razoreni grad Bahmut, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

БРИТАНСКИ МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ТВРДИ: Русија може да ризикује напад на Угљедар упркос опасности од Бахмута

Foto Tanjug/AP


U svojoj najnovijoj proceni sukoba u Ukrajini, koji je 24. februara dostigao jednogodišnju granicu, ministarstvo je saopštilo da je donedavno ruska komanda verovatno videla proboj na Ugljedar kao “ključni način za postizanje operativno značajnog prodora u ukrajinskom linije“.

Ugljedar je doživeo intenzivne sukobe u januaru i februaru dok su ruske trupe pokušavale da zauzmu grad, nešto za šta je zvaničnik imenovan od Kremlja rekao da može da preokrene rat u korist Moskve. Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage izgubile desetine oklopnih vozila u neuspelom pokušaju da zauzmu grad na istoku Ukrajine.

-Ruski planeri se verovatno suočavaju sa dilemom da pokušaju još jedan napad na Ugljedar ili podrže intenzivne borbe severnije kod Bahmuta i Kremene, saopštilo je u sredu britansko ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Ugljedar

Procena ministarstva dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio da se njegove trupe neće povući iz borbe za industrijski grad Bahmut.

Grad je bio poprište nekih od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu pre nešto više od godinu dana. Sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga oko Bahmuta postaju sve žestinije dok Moskva nastoji da obezbedi svoju prvu veliku pobedu na bojnom polju od leta 2022.

U svom noćnom obraćanju u ponedeljak, Zelenski je rekao da je razgovarao o Bahmutu sa svojim najvišim komandantima i da su mu oni rekli „da se ne povlači“, želeći umesto toga da ojača odbranu grada.

-Komanda je jednoglasno podržala ovaj stav. Nije bilo drugih pozicija. Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe odgovarajuće snage da pomognu našim momcima u Bahmutu, rekao je Zelenski.

Foto AP

Natia Seskuria (Natia Seskuria), ekspert za Rusiju i saradnica na londonskom Royal United Services Institute, rekla je za Njuzvik da Bahmut ima ogroman simbolički značaj za obe strane.

-S jedne strane, grad je postao simbol otpora za Ukrajinu. Ukrajinska vojska vodi najdužu bitku za grad od početka rata, rekla je ona. -S druge strane, Rusi mesecima ne mogu da zauzmu Bahmut iako su bacali ljudstvo i artiljeriju da bi došli do pobede. Ipak, doživljavaju značajne gubitke, posebno kao rezultat raspoređivanja novomobilisanih i loše obučenih vojnika.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti je u utorak citirala Jana Gagina, savetnika i portparola vršioca dužnosti šefa takozvane Donjecke Narodne Republike, koji je rekao da moskovske snage trenutno kontrolišu skoro polovinu Bahmuta.


UGLjEDAR

Denis Pušilin, ruski lider u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je za RIA Novosti krajem januara da bi zauzimanje Ugljedara moglo radikalno da promeni odnos snaga na ukrajinskoj liniji fronta.

Uskoro bi Ugljedar mogao da postane novi, veoma važan uspeh za nas, rekao je tada. „Preuzimanje kontrole nad ovim naseljem omogućiće našim trupama pristup pravcima Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Kurahovskoe.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!