UKRAJINA JE U MARTU IZGUBILA 14 AVIONA I HELIKOPTERA: Nova ruska taktika i rakete od kojih nema spasa

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

08. 03. 2023. u 17:24

UKRAJINSKO vazduhoplovstvo nastavlja da trpi velike gubitke. Samo 6. marta ruske trupe su oborile Su-27, lovce MiG-29 i helikopter Mi-8. Od početka meseca uništeno je više od 14 neprijateljskih aviona.

УКРАЈИНА ЈЕ У МАРТУ ИЗГУБИЛА 14 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА: Нова руска тактика и ракете од којих нема спаса

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije



-Vazdušni dueli nam omogućavaju da pobedimo sa novim navođenim projektilima vazduh-vazduh i borbenim taktikama razvijenim tokom specijalne vojne operacije, smatraju ruski stručnjaci koje citira Izvestija. „Istovremeno, avijacija aktivno podržava ofanzivna dejstva ruskih jedinica u nekoliko pravaca“, takođe kažu.

Najžešće borbe se sada vode u rejonu Ugljedara. Dopisnici Izvestija obišli su prednje položaje i videli kako su marinci 155. brigade Pacifičke flote upali u grad.

Kako navodi agencija, samo od početka marta, rusko vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana uništile su 14 letelica – po šest aviona i šest helikoptera. Većina pobeda – osam – pripala je ruskim pilotima. Piloti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ne mogu se pohvaliti uspesima u vazdušnim borbama. Za to vreme, Vazduhoplovstvo Ukrajine izgubilo je tri bombardera Su-24, Su-25, lovci Su-27 i MiG-29 i šest helikoptera Mi-8.

Foto: EPA/Printscreen

-Poslednjih godina razvijene su nove rakete vazduh-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa koje su isporučene Vazduhoplovstvu. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, postali su udaljeniji i precizniji, a dobili su i nove glave za samovođenje. Moderne ruske rakete dugog dometa šalju se u oblast u kojoj je primećena neprijateljska letelica ili helikopter, a zatim zahvataju i uništavaju cilj, rekao je Aleksej Leonkov, vojni ekspert „Izvestija“.


POSEBNA TAKTIKA

Prema njegovim rečima, tokom „specijalne vojne operacije“ razrađena je taktika borbe protiv ukrajinske avijacije. Sastoji se od ruskih aviona sa raketama dugog dometa koji dežuraju u blizini linije kontakta i čekaju da se pravi cilj pojavi u vazduhu. Ukrajinsko vazduhoplovstvo nije u stanju da odgovori na udar, jer ga zapadne zemlje snabdevaju sovjetskim avionima ranih modifikacija bez savremenih raketa vazduh-vazduh, objasnio je ekspert.

Takođe, u Oružanim snagama Ukrajine [VSU] gotovo da nema više iskusnih pilota, smatra Leonkov.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

-Svi se sećaju kako je ukrajinski pilot izgubio MiG dok je tragao za dronom male brzine Šahed 136. Ovo je jasna potvrda klase preostalih ukrajinskih pilota, koji su uglavnom tek završili škole i nemaju iskustva, rekao je on.


RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU 2022

Rusija je 21. februara 2022. tvrdila da je ukrajinsko granatiranje uništilo granični objekat FSB. Rusija je tvrdila da je ubila 5 ukrajinskih vojnika. Pokušali su da pređu na rusku teritoriju. Ukrajina je negirala da je umešana u oba incidenta i nazvala ih lažnom zastavom.

Istog dana ruska vlada je i formalno priznala samoproglašene DPR i LNR. Prema Putinu, ne samo u njihovim de fakto kontrolisanim oblastima, već u ukrajinskim oblastima u celini. Putin je naredio ruskim trupama, uključujući tenkove, da uđu u regione.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)