PLJUSAK LAŽI O DIVERZIJI NA "SEVERNOM TOKU": Kremlj demantuje pisanja zapadnih medija o diverziji na podvodnom gasovodu

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

09. 03. 2023. u 06:30

U KREMLjU ne veruju u najnovije informacije koje su lansirane u zapadnim medijima, "Njujork tajmsu" i "Cajtu", kako je diverziju na gasovodima "Severni tok" uradila grupa Ukrajinaca koji nisu potčinjeni Kijevu.

ПЉУСАК ЛАЖИ О ДИВЕРЗИЈИ НА СЕВЕРНОМ ТОКУ: Кремљ демантује писања западних медија о диверзији на подводном гасоводу

Dmitrij Peskov, Foto AP

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je to nazvao "koordinisanim lažima".

- Očigledno je da organizatori diverzije žele da odvuku pažnju, pa bez istraživanja, iznose pretpostavku kako su Ukrajinci mogli da razruše gasovode - objašnjava Peskov.

On kaže da Rusiji i dalje ne dozvoljavaju da sprovede svoju istragu na mestu diverzije.

Peskov misli da bi zemlje iz kojih su akcionari gasovoda - Nemačka, Francuska, Austrija i Holandija - trebalo da insistiraju u UN da se sprovede istraga. Interesantno je da na zapadu uglavnom govore o ruskim gasovodima, mada se zna da i velike zapadne kompanije zajedno sa "Gaspromom" imaju tamo svoje akcije. U vestima o novim verzijama diverzije septembra 2022. godine zapadni mediji tvrde da su informacije dobili od američkih i zapadnoevropskih obaveštajnih službi. Nemci kažu da je diverziju napravila šestočlana grupa koja je koristila jahtu iznajmljenu u Poljskoj, a čiji su vlasnici građani Ukrajine, ali da akcijom nije rukovodilo ukrajinsko rukovodstvo. Čim se pojavila vest o diverziji na gasovodu, u Kijevu su čestitali Amerikancima, jer je ranije predsednik SAD Džozef Bajden pretio da će uništiti gasovod. Kasnije su u Kijevu zaćutali. Sada savetnik Zelenskog Mihail Podoljak kategorički tvrdi da nemaju nikakve veze sa diverzijom. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije smatraju da Amerikanci i Nemci pokušavaju da pažnju svetske javnosti usmere na krivu stranu zato što ne žele da se sprovede prava istraga.

Ilustracija V. N.

- Zapadni mediji "bombarduju" vestima o novim verzijama oko diverzije na gasovodima na dnu Baltika. Po tim novim verzijama organizator diverzije nije Rusija, nego grupa Ukrajinaca. Te priče šire oni koji ne žele da se sazna prava istina - objašnjava portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, i dodaje da Zapad treba da odgovori na pitanja koje je postavila Moskva i da analizira materijale do kojih je došao poznati američki novinar Simur Herš, koji tvrdi da su diverziju izveli Amerikanci.

Britanski "Tajms" piše da zapadne službe već nekoliko meseci znaju ime poljskog biznismena čijom su jahtom diverzanti došli do mesta na moru gde je postavljen eksploziv na gasovodima. Ne žele da javnosti saopšte njegovo ime, navodno da ne kvare odnose Nemačke i Ukrajine.

Naivno je verovati kako nekakav biznismen može samostalno da sa grupom istomišljenika napravi diverziju na podvodnom gasovodu. Diverziju su mogli da naprave samo obučeni ljudi sa opremom koja im je bila potrebna da se spuste na dno mora i postave eksploziv koji je kasnije aktiviran sa distance.

Ko je napao dronovima u Belorusiji

RUKOVODILAC grupe koja je dronovima napala aerodrom Mačulišči u Belorusiji kada je malo oštećen ruski avion A-50 analog američkog "avaksa", priznao je da su mu poslodavci bili u Kijevu. Uhapšeni Nikolaj Švec (30) je opisao beloruskoj policiji ko ga je poslao, i zašto, u Minsk. Švec ima dva pasoša, ukrajinski i ruski, koji je dobio na Krimu. U Belorusiju je došao preko Rusije, gde se sreo sa grupom terorista koje je obučavala ukrajinska vojna obaveštajna služba. U Kijevu se pravdaju da sa teroristima nemaju veze i da su sve to organizovali "beloruski partizani", protivnici režima Lukašenka.

"Zelenski me moli da potpišemo dogovor o nenapadanju mada sam mu objasnio da mi ne želimo da ratujemo. Umesto da bude zahvalan, on šalje u Minsk teroriste. To je gnjida, a ne čovek", zaključio je Lukašenko.

Foto AP

Rukovodstvo u Kijevu i dalje ne odustaje od najavljene kontraofanzive u aprilu

Ukrajinski vojnici Masovno ginu čekajući zapadno oružje

Ruske jedinice u potpunosti kontrolišu istočni deo grada Artjomovska u Donbasu, gde se već nedeljama vode ogorčene bitke. To je potvrdio osnivač privatne vojne ruske kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin. Sa druge obale reke Bahmut se nalazi veliki broj ukrajinskih vojnika koji se grčevito brane. Rukovodstvo u Kijevu šalje pojačanje svojim vojnicima kako bi sačuvali pozicije. Predsednik Zelenski je saopštio da je u odbrani Artjomovska kojeg oni zovu Bahmut poginuo komandant bataljona Dmitrij Kocjubajlo, jedan od vođa "Desnog sektora" koji je 2014. godine bio najagresivniji u rušenju tadašnjeg legalnog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča. Zelenski je 2021. lično uručio Orden heroja Dmitriju Kocjubajlu. Ukrajinska vojska uprkos velikom broju poginulih brani Artjomovsk kako ne bi dozvolila Rusima da krenu na Kramatorsk i Slavjansk, dva preostala veća grada na administrativnom delu Donbasa. U Kramatorsku se nalazi komanda ukrajinskih jedinica na istočnom frontu. Veliko je pitanje koliko će još ukrajinskih vojnika poginuti dok dobiju najavljeno oružje bez kog ne mogu da krenu u aprilsku ofanzivu kako bi napravili "klin" i došli do Azovskog mora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao