TERORISTA PRIZNAO PO ČIJEM NAREĐENJU JE IZVRŠENA DIVERZIJA: Belorusija otkrila detalje privođenja odgovornog za sabotažu ruskog aviona (VIDEO)

Novosti Onlajn

07. 03. 2023. u 18:30

KGB Belorusije otkrio je detalje privođenja ukrajinskog teroriste i njegovih saučesnika koji su krajem februara pripremali sabotažu na ruskom avionu A-50 na aerodromu „Mačulišči“, nedaleko od Minska.

ТЕРОРИСТА ПРИЗНАО ПО ЧИЈЕМ НАРЕЂЕЊУ ЈЕ ИЗВРШЕНА ДИВЕРЗИЈА: Белорусија открила детаље привођења одговорног за саботажу руског авиона (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Prema rečima zamenika načelnika Istražne uprave KGB Belorusije Konstantina Bička, a koje prenosi agencija Belta, dodaje se da je reč o ukrajinskom državljaninu Nikolaju Vladimiroviču Švecu, rođenom 1993. godine.

Prema Bičkovim rečima, kao rezultat kontraobaveštajnih aktivnosti koje je sprovela KGB, utvrđena je direktna umešanost operativnog sastava i rukovodstva Službe bezbednosti Ukrajine u organizaciju terorističkog akta.

Pored toga, u saopštenju se ističe da je otkriven sistem kojim su ukrajinske specijalne službe vrbovale sopstvene građane za izvršenje terorističkih akata na teritoriji stranih država, otkrivene su organizacije za prikrivanje, koje su korišćenje za njihovu pripremu i obuku, proučena je taktika primene eksplozivnih materija, mehanizmi komunikacije i upravljanja agentima, otkriveni su i likvidirani kanali evakuacije agenta.

Bičko je, takođe, naglasio da se operacija potrage i privođenja prestupnika odvijala uz neposrednu kontrolu šefa države, koji je bez odlaganja dao naloge o zatvaranju državne granice i preduzimanju drugih iscrpnih mera, usmerenih na otkrivanje i privođenje pravdi svih umešanih u terorističkoj aktivnosti.

- Kao rezultat toga, otkrivena je i likvidirana mreža agenata iz redova državljana Republike Belorusije, koji su učestvovali u logističkoj podršci aktivnosti agenta-teroriste, njegovoj legalizaciji na teritoriji Republike Belorusije i neuspešnom pokušaju evakuacije - saopštio je predstavnik KGB.

Kako proizlazi iz materijala krivičnog predmeta, navedene državljane za protivpravnu aktivnost angažovali su beloruski ekstremistički politički emigrantski centri u inostranstvu koji su, faktički, po zadatku ukrajinskih i poljskih specijalnih službi korišćeni kao potrošni materijal.

Zbog pokušaja izvršenja terorističkog akta, Istražna uprava KGB pokrenula je krivični postupak. Privedeno je preko 20 lica, uključujući neposrednog počinioca – agenta ukrajinske specijalne službe.

Muškarac, koji je danas izvršio diverziju na aerodromu kod Minska, priznao je da je delovao po naređenju ukrajinske specijalne službe, prenosi agencija BELTA. 

U videu koji je počeo da kruži internetom, muškarac priznaje da je uz pomoć dva drona pokušao da uništi jedan avion. 

- Nikolaj Vladimirovič Švec, rođen 1993. godine, državljanin Ukrajine. U Rusiju sam došao sa ruskim pasošem, a odatle sam stigao ovde - rekao je pritvorenik.

Osumnjičeni diverzant je rekao da je koristio dva drona u pokušaju da izvrši subverzivni čin protiv ruskog aviona na aerodromu Mačulišči.

- Radio sam sa Ukrajinskom bezbednosnom službom u gradu Kijevu - rekao je on.

Ranije tokom dana predsednik Belorusije izjavio je da je Minsk uspeo da uhapsi teroristu ukrajinske službe koji je odgovoran za napad, ali i više od dvadeset drugih osoba koji su sarađivali sa njim.

Lukašenko je takođe izrazio svoje veliko nezadovoljstvo ponašanjem ukrajinske strane, posebno ako se ima u vidu da je  Kijev nedavno predložio Minsku potpisivanje takozvanog pakta o nenapadanju.

Tom prilikom, nazvao je ukrajinskog predsednika gnjidom.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, demantovao je pak ove tvrdnje, nakon čega je rekao da su za incident krivi "lokalni partizani" Belorusije, a ne Kijev.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!