IZVINJENJE MI5 ZBOG TERORISTIČKOG NAPADA: Samoubica bio poznat agenciji pre tragedije u Mančester areni

Đ.G.

02. 03. 2023. u 22:43

GENERALNA direktor MI5 Ken Mekalum izvinio se žrtvama samoubilačkog bombaškog napada u Mančester areni 2017, izjavivši da mu je „duboko žao“ što britanska obaveštajna agencija nije reagovala na ključne informacije koje poseduje. Istraga objavljena u četvrtak otkrila je da je bombaš samoubica Salman Abedi bio poznat agenciji pre napada.

ИЗВИЊЕЊЕ MI5 ЗБОГ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Самоубица био познат агенцији пре трагедије у Манчестер арени

Foto Tanjug/AP / Depozitfotos

„Pošto je ispitao sve dokaze, predsedavajući istrage je utvrdio da je „postojala realna mogućnost da se pribave obaveštajni podaci koji bi mogli da dovedu do akcija sprečavanja napada“, rekao je Mekalum i dodao da „duboko žali “ nerad njegove agencije. 

Istraga je otkrila da su dva obavještajna podatka o Abediju tada ocijenjena kao nepovezana sa terorizmom, ali da su se u stvari „ispostavila kao relevantna za Abedijev plan“. 

„Postojala je značajna propuštena prilika da se preduzme akcija koja bi mogla da spreči napad“, priznao je predsedavajući istrage ser Džon Sonders, napominjući da bi „običan član javnosti bio duboko zabrinut“ odgovorom MI5 .  

Mekalum je insistirao da je MI5 napravio „više od 100 poboljšanja“ od bombardovanja, u kojem su poginule 22 osobe koje su prisustvovale koncertu Arijane Grande u areni, tvrdeći da agencija „kontinuirano“ radi na poboljšanju i obećavajući da će „učiniti više“.

Priroda informacija MI5 o Abediju ostaje tajna iz razloga nacionalne bezbednosti. Smatralo se da je malo verovatno da će prva stavka otkriti Abedijevu zaveru, ali da je drugačije obrađena, mogla je „povećati sveukupne izglede da bi napad bio sprečen“ do trenutka kada je stigao drugi predmet, navodi se u istrazi.  

Okrivljuje oficira MI5 koji je primio podatke zato što nije „reagovao dovoljno brzo“. Izveštaj je otkrio da Abedi nije bio pod aktivnom istragom uprkos tome što je nekoliko puta putovao u Libiju sa rođacima tokom građanskog rata u toj zemlji i uprkos tome što je prethodno bio označen od strane kompjutera MI5. 

Dok je MI5prvobitno objavio izjavu u kojoj se tvrdilo da su službenici prevideli obaveštajne podatke jer su mislili da se informacije odnose na kriminalne aktivnosti, a ne na terorizam, Saunders je negirao da taj izgovor „predstavlja tačnu sliku“ i optužio je agenciju da pokušava da retrospektivno opravda nepostupanje prema to. U stvarnosti, rekao je on, severozapadni istražni ogranak MI5 se „mučio da izađe na kraj” sa ogromnim brojem istraga koje je otvorio, a agenti su se brinuli da će nešto propasti.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi