KO PRIHVATI UKRAJINSKE IZBEGLICE - 150 EVRA MESEČNO: Migranti koštali Francusku 634 miliona evra

PRIHVAT ukrajinskih izbeglica u Francuskoj koštao je u prošloj godini oko 634 miliona evra, saopštile su francuske finansijske vlasti. U Francusku je primljeno oko 115.000 izbeglica iz ove ratom pogođene zemlje, uglavnom žena i dece, koji su odmah dobili maksimalna prava, od socijalne pomoći, preko pristupa radnim mestima, do zdravstvene zaštite, školovanja dece i ustupanja slobodnih državnih stanova.

КО ПРИХВАТИ УКРАЈИНСКЕ  ИЗБЕГЛИЦЕ - 150 ЕВРА МЕСЕЧНО: Мигранти коштали Француску 634 милиона евра

Foto AP

Privremene mere obuhvataju prihvat na godinu dana, odnosno maksimum tri godine.

Od navedene sume, najviše je izdvojeno za smeštaj, 253 miliona, a zatim za direktnu finansijsku pomoć, 218 miliona.

Pomoć pružena Ukrajinicima je gotovo dvostruko veća od sume koja se redovno izdvaja u korist "klasičnih" podnosilaca zahteva za azil, a to se objašnjava hitnošću situacije. Smeštaj jednog Ukrajinca u proseku dnevno, tako košta 38 evra, dok je prosek za ostale manji od 20.

Francuske porodice, koje na smeštaj primaju Ukrajince, dobijaju nadoknadu države od 150 evra mesečno. To je koštalo oko 786.000 evra, a iz nadležne službe ukazuju da nije garantovano dalje održavanje kapaciteta za ovu isplatu.

Francuski nedeljnik "Marijan" prenosi da se, istovremeno, jedan deo Ukrajinaca vraća ili se već vratio u zemlju. Procenjuje se da takvih ima oko 20.000. Navedeni su primeri onih koji su odlučili da dele sudbinu s nacijom, kada su shvatili da će rat u Ukrajini potrajati.

U decembru je u Francuskoj zvaničnoj evedenciji bilo 86.000 aktivnih dozvola za boravak izdatih Ukrajincima. Od tog broja, socijalnu pomoć je primilo 45.000 pojedinaca i 15 hiljada porodica. Istovremeno, 19.000 ukrajinske dece poha|alo je nastavu u francuskim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi