AMERIČKI DRON MQ-9 U RUKAMA AL-KAIDE? Olupina američke borbene bespilotne letelice nađena u Maliju

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

26. 02. 2023. u 17:30

BORBENA bespilotna letelica američke proizvodnje MQ-9 Reaper/Žetelac srušila se u zapadnoj Africi.

АМЕРИЧКИ ДРОН МQ-9 У РУКАМА АЛ-КАИДЕ? Олупина америчке борбене беспилотне летелице нађена у Малију

Foto: Depositphotos



To se dogodilo 18. februara ove godine. Zvanično, informacija još nije potvrđena, ali je na Telegram nalogu zabeležen incident. On se poziva na ostatke drona, za koji se veruje da je MQ-9.

Dron se srušio na teritoriju koju kontroliše grupa Džamat Nusrat Al-Islam Val-Muslimin. Ova grupa je povezana sa proglašenom terorističkom organizacijom Al-Kaida. Prema rečima autora posta u Telegramu, mesto pada drona je 200 km od Timbuktua (Mali). Autor ne pominje tačnu lokaciju incidenta.

Autor tvrdi da su borci povezani sa Al Kaidom uzeli ostatke drona. Stanovnici su, međutim, uspeli da se slikaju pre rastanka sa ostacima. Fotografije prikazuju komponente i delove dve američke kompanije – General Atomics i L3 Communications. Preživeli ostaci stajnog trapa takođe veoma podsećaju na ostatak MQ-9.

Trenutno nijedna država koja koristi ovaj dron nije najavila njegovo odsustvo. Francuska, koja još uvek ima vojno prisustvo u regionu, koristi MQ-9. Francuzi su posebno aktivni u korišćenju svog američkog drona u regionu Sahela.

Foto Telegram

MQ-9 je bespilotna borbena letelica [UCAV] koju je dizajnirala i proizvela američka kompanija General Atomics. Ovaj dron leti već 22 godine. Prvi let je zabeležen 2001. godine.

Žetelac ima raspon krila od 65 stopa i 7 inča [20 m]. Može da poleti sa maksimalnom težinom od 4.760 kg. S tim u vezi, nosivost koju nosi je jednaka 3.800 funti [1700 kg]. MQ-9 pokreće jedan Honeywell TPE331-10 turboelisni motor. Garantuje najmanje snagu od 900 KS [671 kV] sa digitalnom elektronskom kontrolom motora [DEEC].

Foto Telegram

Američki dron ima sedam tačaka za nošenje oružja. Mogu da prihvate naoružanje do 680 kg na dve unutrašnje oružne stanice, naoružanje do 750 funti [340 kg] na dve srednje stanice i naoružanje do 68 kg na vanbrodskim stanicama. Dron je sposoban da nosi do četiri rakete vazduh-zemlja AGM-114 Hellfire.

Avionika MQ-9 je impresivna. Sastoji se od jednog AN/DAS-1 MTS-B multi-spektralnog sistema ciljanja, jednog radara AN/API-8 Link 2 i jednog Raytheon SeaVue Marine Search radara [Gardian varijante].

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINI, IPAK, POMOĆ OD AMERIKE? Predstavnički dom Kongresa SAD za vikend odlučuje o usvajanju spornog zakona