RUSKI SPASILAČKI BROD STIGAO NA MSS: Brza reakcija posle kvara na raketi, kosmonauti se vraćaju na Zemlju

Novosti online

26. 02. 2023. u 08:41

RUSKA svemirska letelica Sojuz pristala je u nedelju uveče na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi u septembru na Zemlju vratila dva ruska kosmonauta i jednog američkog astronauta, jer je brod sa kojim su došli pokvaren.

РУСКИ СПАСИЛАЧКИ БРОД СТИГАО НА МСС: Брза реакција после квара на ракети, космонаути се враћају на Земљу

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Spasilačka letelica MS-23 poletela je iz Kazahstana u petak ujutro bez posade i pristala sa svemirskom stanicom posle dva dana.

Amerikanac Frenk Rubio i Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelžin leteli su krajem septembra 2022. godine u Sojuzu MS-22. Ali u decembru je na brodu otkrivena pukotina kroz koju je curila rashladna tečnost dok je pristajao na ISS, za koju Moskva tvrdi da je nastala usled udara mikrometeoroida.

Ruska svemirska agencija je stoga odlučila da će se MS-22 koristiti samo u slučaju ekstremne nužde i poslala je zamenu za brod MS-23.

Misija tročlane posade produžena je do septembra, a vratiće se sa ovim zamenskim brodom posle oko godinu dana provedenih u svemiru.

Oštećeni MS-22 treba da bude odvojen od ISS-a i prazan vraćen na Zemlju, najranije krajem sledećeg meseca. Pored tri člana posade koji su stigli Sojuzom, ISS trenutno ima još četiri putnika koji su stigli na SpaceX i članove misije pod nazivom Crew-5.

Sledeće nedelje trebalo bi da im se pridruži i Crew-6, koju čine dva Amerikanca, Emiraćanin i Rus, a njihovo poletanje je zakazano za ponedeljak uveče sa Floride, u Sjedinjenim Državama. Nekoliko dana nakon dolaska nove misije, Crev-5 će se vratiti na Zemlju.

BONUS VIDEO: "OSTAVLjAJ SVE I VRAĆAJ SE!" - Prekinuta svemirska šetnja ruskog kosmonauta zbog problema sa odelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama