UPOZORENJE ZAPADU NA ISPORUKE F-16 KIJEVU: Rusija uništava ukrajinsku flotu MiG-29 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

21. 02. 2023. u 15:49

FLOTA MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva uništena je poslednjih dana. Ruski raketni napad potpuno je uništio vazdušnu bazu ukrajinskih pilota.

УПОЗОРЕЊЕ ЗАПАДУ НА ИСПОРУКЕ Ф-16 КИЈЕВУ: Русија уништава украјинску флоту МиГ-29 (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube BulgarianMilitary

Na video snimku objavljenom 16. februara vidi se skoro uništena baza. Prevrnuti avioni na leđa i najmanje 10 već neispravnih MiG-29.

Video je objavljen nedavno. Ukrajina je zvanično „dala zelono svetlo“ za širu javnost i učinila ga javnim domenom. Ukrajinski izvori tvrde da se raketni napad dogodio u leto 2022. godine.

Eksperti kažu da Rusija ovim šalje jasnu poruku o mogućem snabdevanju zapadnim avionima. Uglavnom ciljaju na navodne F-16, Eurofighter Typhoon, ili Rafale. Ovi avioni moraju da polete sa vojnih aerodroma i specijalizovanih pista. Moskva ovim pokazuje da u budućnosti nema gde da se sakriju moguće isporuke zapadnih borbenih aviona.

Razmere razaranja mogu se videti na objavljenom snimku. Iako nije bilo zvanične potvrde iz Ukrajine, upućeni analitičari kažu da bi avione bilo teško popraviti. Baza se može obnoviti, ali ovo je rizičan proces. Izgradnja ili rekonstrukcija će biti jasno vidljivi ruskim satelitima, što ukazuje na ponavljanje ili čak više napada.

Na snimku se takođe vidi da su uništeni i okolna infrastruktura i skladišta ukrajinske vazduhoplovne baze. Novi ruski raketni napadi očekuju se tokom februara 2023. Slično mišljenje je izneo i gospodin Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, lokalnim ukrajinskim medijima.

Bilo je tvrdnji da Rusija možda menja svoju taktiku u vezi sa nekim napadima. Nakon što je Moskva poslednjih meseci naredila uništavanje energetske infrastrukture, veruje se da je Kremlj spreman da izazove hitno gašenje nuklearnih elektrana u Ukrajini. Takva tvrdnja dolazi iz Instituta za proučavanje rata, američkog istraživačkog rezervata.

Po svemu sudeći, izgleda da Moskva menja taktiku. Dokaz za to su razne vrste raketa koje se poslednjih dana koriste za udare u Ukrajini. Ispaljene su krstareće rakete kao i rakete sa bojnih brodova. Prema izvorima, ukrajinske snage protivvazdušne odbrane nisu uspele da se suprotstave ruskoj raketi Kh-22. Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sistem sposoban da presreće i obara rakete Kh-22.

Rusija menja i vreme napada. Ranije je rusko vazduhoplovstvo često izvodilo strateške udare rano ujutru, oko sat i po posle ponoći. Međutim, ruska vojska je poslednje napade izvela kasno u noć, sat i po pre ponoći.

Prema mišljenju stručnjaka, postoji razlog zašto Rusija uglavnom koristi noćne udare protiv Ukrajine. Kada se napad izvrši noću, Kremlj ne mora da aktivira radare. Dovoljno je jednostavno korišćenje suprotnog raspoređivanja vizuelnih posmatrača. Oni su takođe sposobni da planiraju taktičke udare.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)