NOVA BRIGA VAŠINGTONA: Rusija bi mogla da isporuči lovce Iranu

Novosti onlajn

19. 02. 2023. u 11:09

SJEDINjENE Države pretpostavljaju da Rusija isporučuje savremene borbene avione Iranu u zamenu za dronove, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu Si-Bi-Esu, ne potkrepljujući svoje navode argumentima.

НОВА БРИГА ВАШИНГТОНА: Русија би могла да испоручи ловце Ирану

Foto: EPA

Rusija i Iran negiraju takvu saradnju, koja se intenzivirala, smatraju Amerikanci, početkom operacije u Ukrajini.

- Radimo na tome da to razotkrijemo, da preduzmemo mere protiv toga, da uvedemo sankcije. Odnosi između Rusije i Irana postaju sve pogubniji, a to je zapravo dvosmerna ulica... Rusija takođe isporučuje vojnu opremu Iranu, uključujući sofisticirane borbene avione. Izgleda da je to u toku, što Iran učini još većom pretnjom - rekao je Blinken, dodajući da se SAD konsultuju na ovu temu sa saveznicima širom sveta.

Prema njegovim rečima, SAD o ovom pitanju razgovaraju sa saveznicima i partnerima širom sveta. Blinken je dodao da rusko-iranski odnosi izazivaju rastuću zabrinutost.

U decembru je portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao na brifingu da je odbrambena saradnja Moskve i Teherana dostigla nivo „punopravnog partnerstva“, bez pružanja bilo kakvih dokaza za svoje tvrdnje. Zatim je tvrdio i da bi, prema podacima SAD, već 2023. godine Iran, navodno, mogao da primi ruske lovce, a iranski piloti se obučavaju na lovcima u Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)