PEKING I KINA MERE SNAGE: Minhenska konferencija protiče bez Rusa

I. Stanojević

18. 02. 2023. u 11:31

U HOTELU "Bajerišer Hof" u Minhenu na jednom od najvećih skupova o globalnoj bezbednosti, na kom učestvuje 45 šefova država i vlada i oko 100 ministara, tokom tri dana razgovaraće se o najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike. Godinu dana od početka specijalne ruske operacije u ovoj zemlji, međutim, odmeravanje snaga između SAD i Rusije ovog puta izostaje, jer predstavnici Kremlja nisu pozvani. Jedna od okosnica skupa zato su tenzije između Pekinga i Vašingtona.

ПЕКИНГ И КИНА МЕРЕ СНАГЕ: Минхенска конференција протиче без Руса

Foto: Profimedia

Američka potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken, biće nesumnjivo jedna strana, dok će im protivteža biti šef kineske diplomtije Vang Ji, u prvom direktnom razgovoru otkako su SAD oborile, kako tvrde, kineski špijunski balon i druge leteće objekte. Skoro godinu dana pošto je počeo rat u Ukrajini, Minhenska konferencija, kojoj predsedava ambasador Kristof Hojsgen, pruža, uz to, i mogućnost da se sagleda kohezija unutar NATO.

Na apel ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog liderima u Minhenu da požure sa sporazumima, isporukom i odlukama, da bi se, kako je rekao, ograničio ruski potencijal, nemački kancelar Olaf Šolc odgovorio je pozivom saveznicima da "ako mogu već danas isporuče borbene tenkove Ukrajini". Šolc je dodao da će Nemačka pomoći obezbeđivanjem logistike, popunjavanjem zaliha i obučavanjem ukrajinskih vojnikam i istakao da Berlin pruža Kijevu najveću podršku u kontinentalnoj Evropi. "Nastavićemo da održavamo ravnotežu između podrške Kijevu i izbegavanja eskalacije", kazao je lider iz Berlina.

Zelenski je istakao da "očigledno Ukrajina neće biti poslednja stanica", kako je rekao, "invazije" predsednika Rusije Vladimira Putina i da je od vitalnog značaja da Zapad ne odlaže isporuke oružja da bi pomogao Ukrajini da odbije ruske snage. On je, međutim, naglasio da ne misli da Rusija može da pobedi. Zelenski je Ukrajinu uporedio sa Davidom, a Rusiju sa Golijatom u biblijskoj priči u kojoj pobeđuje David, naoružan kamenom i praćkom. On je kazao da je David pobedio Golijata delovanjem, a ne razgovorom i da "Golijat nema šanse".

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena. On je rekao da još nije došao čas dijaloga, jer je Rusija izabrala rat i odlučila da gađa civilnu infrastrukturu i počini ratne zločine. Makron je ocenio da napad Rusije mora da propadne i pozvao saveznike da povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Francuski predsednik je apelovao na Evropu da troši više sredstava na odbranu i na održavanje dijaloga, koji bi uključio NATO, Veliku Britaniju i SAD, o nuklearnim karakteristikama Alijanse. Makron je rekao i da podržava eventualnu reformu Saveta bezbednosti UN.

IZRAEL BRINE ZBOG IRANA

GOVOREĆI na marginama Konferencije, kojoj prisustvuju i zvaničnici iz Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Joav Galant, ministar odbrane Izraela, izjavio je da sva moguća sredstva moraju biti uključena kako bi se Iran sprečio da dobije nuklearno oružje. On je rekao i da međunarodna zajednica mora da preduzme akciju da zaustavi Teheran u širenju naprednog oružja. "Iran, koji je isključen iz minhenskog skupa, trenutno vodi razgovore o prodaji naprednog oružja, uključujuci UAV i PGM sa najmanje 50 zemalja", rekao je Galant, misleći na borbene dronove i precizno navođenu municiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)