IZBORI I BOJE POLITIČKE MAPE ITALIJE: Pre četiri godine Italija je od političke orijentacije Levog prešla na Desni centar

NA danas završenim izborima u dva italijanska regiona odnos političkih snaga u Zemlji podeljenoj na 20 regiona još se pomakao za jedno mesto u korist desnog centra, Lacio nije više u crvenoj boji, tako sada vlada u više od dve trećine, odnosno u 15 regiona naspram 5 levog centra.

ИЗБОРИ И БОЈЕ ПОЛИТИЧКЕ МАПЕ ИТАЛИЈЕ: Пре четири године Италија је од политичке оријентације Левог прешла на Десни центар

Đorđa Meloni, Foto AP

Od 2019. potpuno se obrnuo odnos u "političkoj boji" na Apeninskom poluostrvu, a samo pre osam godina, 2014, u 17 regiona vladala je administracija levog a samo u 3 desnog centra.

Iako je odziv glasača za predsednika i regionalnu administraciju u Laciju i Lombardiji ovoga puta bio manji nego ikada (glasanja je trajalo 12 i 13 februara) oni koji su glasali imali su jasne ideje pa su oba kandidata za predsednika regiona iz partija desne orijentacije, u Lombardiji iz „Lige“ (Matea Salvinija), u Laciju iz partije „Italijanska braća“ (Đorđe Melomni) dobila ubedljivu većinu.

Kako premijerki Đorđi Meloni ne promiče ništa videvši juče mali izlazak na izbore shvatila je da zvone zvona za uzbunu pa se obratila pred tv kamerama građanima sa molbom da izađu na izbore objašnjavajći da su to veoma značajni izbori i pozvala građane da odvoje pet minuta i odu na glasačka mesta.

Manje je glasača od onog broja iz 2018. kada se takođe glasalo u dva dana i kada je u Laciju izašlo 66.5 posto pozvanih, sada se odazvalo 43.05 procenata a u Lombardiji broj od pre četiri godine i 74,1 procenat se sada spustio na samo 41.47 odsto.

U Lombardiji je pobedio izlazeći predsednik Regiona Atilio Fontana (Liga) a u Laciju kandidat „Italijanske braće“ (Đorđe Meloni).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)