"DUGUJETE SVETU ISTINU O SEVERNOM TOKU": Kinezi traže odgovor od Amerike zbog izveštaja Simora Herša o mogućoj sabotaži

Đ.G.

10. 02. 2023. u 18:50

PORTPAROLKA kineskog ministarstva spoljnih poslova rekla je u petak da Vašington duguje svetu objašnjenje, nakon objavljivanja izveštaja novinara Simora Herša, u kojem se tvrdi da SAD stoje iza napada na gasovod Severni tok u septembru 2022.

ДУГУЈЕТЕ СВЕТУ ИСТИНУ О СЕВЕРНОМ ТОКУ: Кинези траже одговор од Америке због извештаја Симора Херша о могућој саботажи

Foto AP

- Zabeležili smo izveštaje - rekla je Mao Ning, odgovarajući na pitanje Dragon TV-a. Ona je dodala da su dva gasovoda Severni tok „vitalna transnacionalna infrastruktura” i da je njihovo uništenje izazvalo ozbiljan ekonomski i ekološki uticaj. „Ako Herš govori istinu, ono što je otkrio je očigledno neprihvatljivo i za to se mora odgovarati. SAD duguju svetu odgovorno objašnjenje-  rekla je Mao.

U nastavku pitanja iz Pekinškog omladinskog dnevnika istaknuto je oskudno izveštavanje o Heršovom izveštaju od strane „slobodnih, profesionalnih i nepristrasnih” američkih medija. Mao je odgovorila:

- To samo dokazuje da je nekim medijima malo stalo do istine. Pretvaraju se da ne vide istinu koja je zaista važna i, češće nego ne, pokušavaju da prodaju lažne priče umesto istine.

Herš, istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je u sredu izveštaj pod naslovom „Kako je Amerika izvukla gasovod Severni tok“ . On je citirao „izvor sa direktnim saznanjima o operativnom planiranju“ napada na gasovode Rusija-Nemačka. On tvrdi da su SAD postavile bombu tokom NATO vežbi BALTOPS 22, a eksploziv je zatim detonirala Norveška ispuštajući sonarnu bovu sa vojnog aviona.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs upitan je za Heršov izveštaj u četvrtak i odbacio ga je kao „potpunu glupost“. Zatim je to označio kao „propagandu“ koju nije želeo da vidi „emitovanu u prostoriji za brifing“.

U Nemačkoj, koja je zajednički finansirala izgradnju gasovoda Severni tok, članovi stranke AfD zatražili su u petak raspravu o članku i njegovim tvrdnjama u parlamentu zemlje. „Bundestag ima pravo da zna šta zna savezna vlada“, navodi se na zvaničnom nalogu stranke na Tviteru, citirajući lidera poslaničke grupe Tino Chrupalla, preneo je RT.

BONUS VIDEO: POMOĆ U TRENU - Ruski EMERCOM spasioci spremni za polazak u Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BUGARI OPTUŽENI ZA ŠPIJUNAŽU U KORIST RUSIJE: Sledeće nedelje pred sudom u Britaniji