POČELO JE: Amerikanci pišu o velikoj ofanzivi, Rusi probijaju front iz tri pravca

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 10:58

AMERIČKI institut za proučavanje rata objavio je da su ruske snage započele novu veliku ofanzivu u Lugansku.

ПОЧЕЛО ЈЕ: Американци пишу о великој офанзиви, Руси пробијају фронт из три правца

FOTO: AP/Tanjug

- Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sledeću veliku ofanzivu u Luganskoj oblasti - piše institut.

Tempo ruskih operacija duž linije Svatovo-Kremena u Luganskoj oblasti značajno se povećao tokom prošle nedelje, a ruski izvori naširoko izveštavaju da konvencionalne ruske trupe napadaju ukrajinske obrambene linije i napreduju duž granice Harkovsko-Luganske oblasti, posebno severozapadno od Svatova u blizini Kupjanska i zapadno od Kremene, pišu analitičari.

- Geolocirani snimci potvrdili su ruske uspehe u području Dvorične severozapadno od Svatova. Čini se da je ruska komanda u potpunosti angažovala elemente nekoliko konvencionalnih divizija u odlučujućim ofanzivnim operacijama duž linije Svatovo-Kremena - tvrdi institut.

Elementi nekoliko pukova 144. i 3. moto-streljačke divizije (20. kombinovana armija, Zapadna vojna oblast) i pukovi 90. tenkovske divizije (Središnja vojna oblast), potpomognuti elementima 76. vazdušno-desantne divizije i neodređenim elementima Južne vojne oblasti, sprovode ofanzivne operacije duž cele linije Svatovo-Kremena i navodno napreduju protiv ukrajinske obrane, dodaje ISW.

- Predanost značajnih elemenata najmanje tri glavne ruske divizije ofanzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruska ofanziva počela, čak i ako ukrajinske snage za sada sprečavaju da ruske snage osiguraju značajne dobitke - zaključuje se u izveštaju.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina