NIŠTA OD SUSRETA PATRIJARHA KIRILA I PAPE Mitropolit Antonije: "Uvek smo otvoreni za satanak"

Đ.G.

08. 02. 2023. u 22:50

PRIPREME za novi susret pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila trenutno se ne pripremaju zvaničnim kanalima, ali je Ruska pravoslavna crkva uvek otvorena za to, rekao je mitropolit volokolamski Antonije, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose g. Moskovske Patrijaršije, rekli su novinarima.

НИШТА ОД СУСРЕТА ПАТРИЈАРХА КИРИЛА И ПАПЕ Митрополит Антоније: Увек смо отворени за сатанак

Foto: RIA.RU

Mitropolit Antonije boravi u poseti Buenos Ajresu gde je održan okrugli sto „RPC i sunarodnici: iskustvo saradnje u Latinskoj Americi“.

- Nije u toku - rekao je on, odgovarajući na pitanje da li su pripreme za novi sastanak trenutno u toku u okviru zvaničnih kontakata.

- Sa naše strane, uvek smo bili otvoreni za takav susret. Verujemo da bi susret dvojice verskih poglavara, koji predstavljaju većinu hrišćana širom sveta, bio važan i koristan, uvek smo pokazivali spremnost za ovaj susret - rekao je mitropolit.

Prema njegovim rečima, preko zvaničnih kanala Svete stolice u Ruskoj pravoslavnoj crkvi „nisu čuli nikakve nove izjave“.

- U štampi ima dosta raznih glasina i izjava, ali više volim da verujem onim zvaničnim kontaktima koje lično obavljam u okviru svoje nadležnosti. Do sada nismo imali vesti na ovu temu - naglasio je mitropolit.

On je podsetio da se priprema sastanak patrijarha Kirila sa papom Franjom, koji je trebalo da se održi prošle godine.

- Sa naše strane, mi smo se pripremali za ovaj sastanak, ali je u proleće prošle godine Vatikan najavio otkazivanje ovog sastanka, što je za nas bilo iznenađujuće. Tada smo čuli komentare Svete stolice da bi mogao da se održi novi sastanak u Kazahstanu tokom Svetskog kongresa verskih poglavara, ali se ni ovaj susret tamo nije održao - rekao je Mitropolit, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA - Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku