POMOĆ NA "ZEMLJI, VAZDUHU I MORU": Lideri Britanije i Ukrajine objavili šta sve predviđa deklaracija o pomoći Kijevu

Novosti Onlajn

08. 02. 2023. u 22:07

VELIKA Britanija i Ukrajina su kao rezultat sastanka britanskog premijera Rišija Sunaka i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog objavile zajedničku deklaraciju u kojoj se, između ostalog pominje da će London nastaviti da Kijevu pruža pomoć „na zemlji, u vazduhu i na moru“.

ПОМОЋ НА ЗЕМЉИ, ВАЗДУХУ И МОРУ: Лидери Британије и Украјине објавили шта све предвиђа декларација о помоћи Кијеву

Foto: Profimedia

U deklaraciji se takođe navodi da je London od prošlog februara Ukrajini već dostavio vojnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć u iznosu od skoro četiri milijarde funti (4,8 milijardi dolara).

Pored toga, navodi se i da Kijev i London nameravaju da primene „sve legitimne metode“ kako bi rusku imovinu iskoristili za obnavljanje Ukrajine.

Deklaracija sadrži najavu da se Britanija sprema da predstavi nove mere protiv glavnih sektora ruske privrede i onih koji podržavaju specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini. Takođe, London planira da zajedno sa partnerima preduzme dejstva za suprotstavljanje zaobilaženju sankcija.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je doputovao u Veliku Britaniju u okviru svoje prve posete toj zemlji od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. Tokom posete, on obratio se britanskom parlamentu, sastao sa premijerom Rišijem Sunakom, nakon čega ga je primio i britanski kralj Čarls Treći.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti da se Kijevu isporuče borbeni avioni.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA - Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)