LONDON ŠALJE UKRAJINI AVIONE? Oglasili se iz Sunakovog kabineta, evo šta je obećano Zelenskom

Novosti online

08. 02. 2023. u 17:19

BRITANSKI premijer Riši Sunak zatražio je od ministra odbrane Bena Volasa da istraži koje bi borbene avione Velika Britanija potencijalno mogla da isporuči Ukrajini, saopštio je Dauning strit.

ЛОНДОН ШАЉЕ УКРАЈИНИ АВИОНЕ? Огласили се из Сунаковог кабинета, ево шта је обећано Зеленском

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Premijer je zadužio ministra odbrane da istraži koje avione možemo da obezbedimo, ali da budemo jasni, ovo je dugoročno rešenje, a za Ukrajinu su sada najvažniji kratkoročni kapaciteti - objasnio je Sunakov portparol.

Portparol je naglasio da nije doneta konačna odluka o slanju britanskih aviona u Ukrajinu, ali je napomenuo da Volas "aktivno" razmatra to pitanje.

- Ono što još nismo odlučili je da li ćemo poslati britanske borbene avione. Očigledno se vodi diskusija među drugim zemljama o njihovim borbenim avionima, od kojih su neki sličniji onome na šta su ukrajinski piloti navikli - dodao je on, navodi Gardijan.

Britanci su obećali ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će dozvoliti ukrajinskim pilotima da treniraju na borbenim avionima NATO-a.

Velika Britanija se nada da će prve ukrajinske pilote primiti već na proleće. Portparol britanskog premijera je podsetio da su borbeni avioni složeni za upotrebu.

- Smatramo da je ispravno da se obezbedi i oprema koja se može brzo rasporediti, kao što su tenkovi Čelendžer, dodatni topovi i mogućnosti većeg dometa... Ali takođe posmatrajte srednjoročno do dugoročno da bi se osiguralo da Ukrajina ima sve neophodne sposobnosti - zaključio je.

BONUS VIDEO: UNAPREĐENI TORNADO-G SISTEM NA BOJNOM POLjU - Rusi koriste višecevne bacače u zoni ratnih dejstava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)