ŠOLC NAJAVIO JAČE SANKCIJE MOSKVI: Nemački kancelar za govornicom Bundestaga

I. Stanojević

09. 02. 2023. u 07:15

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc započeo je juče govor za govornicom Bundestaga izrazima saučešća porodicama žrtava zemljotresa u Turskoj i isticanjem da je "vlada odmah obećala podršku Ankari". Zatim je najavio da će se sankcije EU protiv Rusije nastaviti "i da će možda čak biti pojačane", a onda obećao da "Putin neće postići svoje ciljeve".

ШОЛЦ НАЈАВИО ЈАЧЕ САНКЦИЈЕ МОСКВИ: Немачки канцелар за говорницом Бундестага

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Šolcovo obraćanje prethodilo je današnjem specijalnom samitu EU u Briselu. Socijaldemokratski kancelar je povodom dvodnevnog samita šefova država i vlada 27 država članica EU napomenuo da će situacija i politika Ukrajine ponovo biti u fokusu.

- Šokantne slike u vestima stižu do nas. Tužni smo pred tolikim razaranjem - kazao je Šolc i dodao da je rat u Ukrajini "najveći migracioni pokret od Drugog svetskog rata".

Nemački kancelar je napomenuo da od prvog dana rata "naša najjača karakteristika leži u našoj koheziji. Jednostavno nećemo dozvoliti da jedna zemlja izvrši invaziju na drugu".

U utorak je Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, rekao da isporuke oružja sa Zapada Ukrajini efektivno uvlače NATO u sukob, upozoravajući da bi to moglo dovesti do nepredvidive eskalacije. A Šolc je uzvratio da "nije NATO u ratu protiv Rusije, već je to ruska invazija na Ukrajinu".

NADMETANjE U NAORUŽAVANjU

ŠOLC je kritikovao javno nadmetanje među nekim zemljama ko može da isporuči više i bolje oružje Ukrajini, ocenivši da to šteti jedinstvu među saveznicima. - Čuvamo i jačamo ovu koheziju tako što prvo poverljivo pripremamo odluke, a tek onda ih saopštavamo - rekao je Šolc, navodeći svoju saradnju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u vezi sa odlukom o snabdevanju Ukrajine tenkovima.

Opozicioni političar velikog ugleda demohrišćanin Fridrih Merc izrazio je zabrinutost zbog izjave šefice diplomatije Analene Berbok, da "mi vodimo rat protiv Rusije". - Nemojte se iznenaditi ako se ovakva rečenica brzo nađe u ruskim medijima i postane deo propagande - upozorio je Merc.

- Ovde u kući postoji veliki, ako ne i bezuslovni, konsenzus da je ovaj rat ruski agresorski rat - konstatovao je Merc, dodavši da se ne uzima u obzir mišljenje partija sa ruba političkog spektra, čak ni čitave opozicije, a to može da bude opasno, jer ne donosi realno stanje stvari. - Vi ste, gospodine Šolc, danas ponovo ispravno rekli: moramo nastaviti da pomažemo zemlji, vojno, finansijski, solidarno. Sve što danas mogu da kažem jeste - nadajmo se da jednog dana nećemo reći da ni to nije bilo dovoljno.

BONUS VIDEO - SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista