"LEOPARD 1 MOŽE U UKRAJINU": Berlin dao dozvolu za izvoz tenkova

I. Stanojević

03. 02. 2023. u 15:02

NEMAČKA vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

ЛЕОПАРД 1 МОЖЕ У УКРАЈИНУ: Берлин дао дозволу за извоз тенкова

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja - rekao je Hebestrajt.

Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera. Kako navodi "Zidojče cajtung", nemački proizvođači oružja "Rajnmetal" i "Flensburger farcojgbau gezelšaft" (FFG) žele da pripreme desetine tenkova "leopard 1" za isporuku Ukrajini.

Međutim, do sada je bilo problema u nabavci municije, objavio je list."Leopard 1" je prvi glavni borbeni tenk nemačke vojske posle Drugog svetskog rata, a proizveden je između sredine 1960-ih i sredine 1980-ih.

Tenkovi "leopard 2" znatno su moderniji, a Nemačka je prošle sedmice obećala Kijevu isporuku 14 takvih tenkova u prvoj fazi iz zaliha Bundesvera i dozvolila drugim zemljama da isporuče Ukrajini takve borbene tenkove nemačke proizvodnje.

Posle odluke zapadnih saveznika da pošalju tenkove Kijevu, diskusija se sada usmerila na isporučivanje borbenih aviona Ukrajini, preneo je "Frankfurter algemajne cajtung".

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku