MENJAJU ZAKONODAVSTVO DA BI DOZVOLILI IZVOZ U UKRAJINU: Nemačka promenila dosadašnji restriktivni stav o slanju oružja

I. Stanojević

26. 01. 2023. u 08:40

DA bi ispunili uslov za komercijalnu isporuku oružja, nemački proizvođači moraju da dostave dozvolu za izvoz Saveznom ministarstvu ekonomije. Pored toga, dozvola u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini mora da se podnese Saveznoj kancelariji za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA), koja se izdaje odmah nakon dozvole za izvoz.

МЕЊАЈУ ЗАКОНОДАВСТВО ДА БИ ДОЗВОЛИЛИ ИЗВОЗ У УКРАЈИНУ: Немачка променила досадашњи рестриктивни став о слању оружја

Foto: Shutterstock/canadastock

U konkretnom slučaju Ukrajine, polazna tačka je zahtev Ukrajine. On se, zatim, razmatra, a Ministarstvo odbrane odlučuje da li se materijal može predati. Potom se o zahtevu izjašnjavaju Kancelarija za kontrolu izvoza, Ministarstvo inostranih poslova i Savezno ministarstvo za ekonomiju i klimu. Posle pozitivne odluke, pošiljka se priprema za slanje.

Na pitanje zašto je savezna vlada promenila dosadašnji restriktivni stav o slanju oružja, na njenom sajtu stoji odgovor da je "Napadom na Ukrajinu Rusija je stvorila činjenice koje su promenile bezbednosni poredak u Evropi. Kancelar Olaf Šolc, rekao je da je 24. februar 2022. godine, prekretnica u istoriji našeg kontinenta."

- Napadom na Ukrajinu, Putin ne samo da želi da izbriše nezavisnu zemlju sa mape sveta, nego i ruši evropski bezbednosni poredak koji traje skoro pola veka, od Završnog akta iz Helsinkija - istakao je Šolc.

"Moramo podržati Ukrajinu u ovoj očajnoj situaciji", navodi se dalje i ističe da "se zbog toga savezna vlada udaljila od vodećih principa da ne isporučuje oružje kriznim regionima".

- Odmah na početku rata delovali smo odlučno, sa sankcijama bez presedana i odlukom da prvi put isporučimo oružje u ovo ratno područje u većim razmerama. Mnogi u Evropi, sledili su naš korak. S obzirom na napad na Ukrajinu, bilo je ispravno i neophodno snabdevanje Kijeva oružjem da bi mogao da se brani od rata - poručuje Šolc sa veb-stranica nemačke vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest