IRAN POSLAO PISMO GUTERESU: Optužili Izrael pred UN za napad dronovima na fabriku municije u Isfahanu

Tanjug

02. 02. 2023. u 08:50

IRAN je okrivio pred Ujedinjenim nacijama (UN) Izrael za napad dronom na fabriku municije u gradu Isfahanu, u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koju su SAD sankcionisale zbog rada na iranskom programu balističkih raketa, saopštila je danas poluzvanična novinska agencija ISNA.

ИРАН ПОСЛАО ПИСМО ГУТЕРЕСУ: Оптужили Израел пред УН за напад дроновима на фабрику муниције у Исфахану

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

Napad je usledio usred napetosti između Irana i Zapada zbog rasta nuklearne aktivnosti Teherana, snabdevanja Rusije oružjem, uključujući i bespilotne letelice dugog dometa tipa "Šahed 136" i višemesečnih antivladinih demonstracija koje su usledile nakon smrti iranke kurdskog porekla Mahse Amini, prenosi Rojters.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, iranski izaslanik u UN Amir Said Iravani rekao je da je "primarna istraga sugerisala da je Izrael odgovoran" za napad, u kome, kako je Teheran ranije rekao, nije izazvao žrtve niti je pričinjena ozbiljna šteta.

- Iran zadržava svoje legitimno i inherentno pravo da brani svoju nacionalnu bezbednost i da čvrsto odgovori na svaku pretnju cionističkog režima (Izraela) gde god i kad god smatra potrebnim - naveo je Iravani u pismu upućenom Guteresu.

Iran je u prošlosti optuživao Izrael da planira napade koristeći tajne agente unutar iranske teritorije.

Teheran je u julu saopštio da je uhapsio sabotažni tim kurdskih militanata koji rade za Izrael, a koji su planirali da dignu u vazduh "osetljivi" centar odbrambene industrije u Isfahanu.

Pregovori između Irana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine su u zastoju od septembra 2022. 

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv "Zajednički sveobuhvatni akcioni plan" (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 + 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči program obogaćivanja uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma 2018. godine i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

BONUS VIDEO:

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni