"EU TREBA DA BUDE OPREZNA": Đorđa Meloni razgovarala sa Šarlom Mišelom o državnoj pomoći preduzećima

Tanjug

30. 01. 2023. u 18:36

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da bi Evropska unija trebalo da bude oprezna kada je reč o ublažavanju njenih pravila o državnoj pomoći preduzećima.

ЕУ ТРЕБА ДА БУДЕ ОПРЕЗНА: Ђорђа Мелони разговарала са Шарлом Мишелом о државној помоћи предузећима

FOTO: AP/Tanjug

Ona je, nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom navela da cilj treba da bude podrška preduzećima, kako bi bili izbegnuti rizici slabljenja jedinstvenog tržišta, preneo je Rojters.

Evropska unija u decembru je saopštila da će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći kako bi sprečila povlačenje investicija izazvano američkim Zakonom o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara, a što bi moglo, kako se navodi, staviti u nepovoljan položaj evropske kompanije.

U nacrtu zaključaka za sastanak lidera EU, zakazanog za 9. i 10. februar, navodi se da će blok podržati nova sredstva za zelenu industriju kao protivtežu subvencijama u SAD i Kini, kao i fleksibilniju upotrebu postojećih fondova i labavija pravila o državnoj pomoći.

Meloni, koja je na čelu najdesničarske vlade Italije od Drugog svetskog rata, dodala je da bi EU trebalo da ima hrabrosti da stvori suvereni investicioni fond, dodajući da postizanje sporazuma između svih 27 država članica neće biti lako.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PIKASO RADIO POSTER ZA DOMAĆI FILM: Čuveni umetnik odbio novac, imao nesvakidašnji zahtev