"LEOPARD 2" TENKOVI SADA DELE NEMCE: Nemačka opozicija protiv odluke Šolca

I. STANOJEVIĆ

27. 01. 2023. u 07:00

NA najavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da će "leopard" tenkovi krenuti put Ukrajine, opozicija upozorava na vazalni odnos prema SAD i "istorijski rizik po globalnu bezbednost".

ЛЕОПАРД 2 ТЕНКОВИ САДА ДЕЛЕ НЕМЦЕ: Немачка опозиција против одлуке Шолца

Foto: Profimedia/Ilustracija

No, oni koji su mesecima zagovarali ovaj potez, uprkos činjenici da Berlin, prvi put od Drugog svetskog rata, pokazuje vojne aspiracije na istoku, ne kriju zadovoljstvo. Slavljeničko "kolo" vodi "zelena" šefica diplomatije Analena Berbok, koja kaže da su evropske zemlje u ratu protiv Rusije.

- Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih. Moramo da učinimo više da pomognemo Ukrajini, ali zajedno, a ne da se mi u Evropi krivimo međusobno - veli ona.

Lider Rusije Vladimir Putin, međutim, tvrdi da će evropske zemlje, pre ili kasnije, povratiti svoj suverenitet. On kaže da su američke trupe u Nemačkoj okupacione snage.

- Sovjetski Savez formalizovao je, pravno obavezujuće, uslove da okonča svoju okupaciju dela Nemačke, a SAD nisu - podsetio je Putin i dodao da i nemački političari kažu da ta država posle Drugog svetskog rata nikada nije bila, u punom smislu, suverena.

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev ocenio je odluku Berlina da Ukrajini pošalje tenkove "leopard 2" veoma opasnom, jer podiže sukob na novi nivo.

- Opet vidimo da Nemačka, kao i njeni najbliži saveznici, nije zainteresovana za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i spremna je za njenu trajnu eskalaciju i neograničeno pumpanje kijevskog režima još smrtonosnijim oružjem - rekao je Nečajev.

Portparolka ruskog MIP Marija Zaharova ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije", imajući u vidu reči bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska.

Šolc izričito naglašava da je nemačka vlada prepoznala zabrinutost građana za isporuku sistema naoružanja.

- Verujte mi. Verujte saveznoj vladi. Uz vojne mere podrške za Ukrajinu Nemačka je napredovala korak po korak i odvojila vreme za sprovođenje mera u koordinaciji sa partnerima. Bezbednost Nemačke i Evrope je najvažnija, a savezna vlada će osigurati da rizici ne rastu u pogrešnom pravcu - uveravao je Šolc.

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna