NEVEROVATNA IZJAVA STOLTENBERGA: Smatra da put ka miru vodi preko isporuka oružja Kijevu

Novosti online

25. 01. 2023. u 12:53

NATO nije i neće biti strana u konfliktu u Ukrajini, ne šalje ni vojsku ni avione, ali je podržava oružjem, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu nemačkom listu „Velt“.

НЕВЕРОВАТНА ИЗЈАВА СТОЛТЕНБЕРГА: Сматра да пут ка миру води преко испорука оружја Кијеву

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

„Mi isključujemo mogućnost učešća NATO-a u ratu. NATO nije strana u sukobu i to će tako i ostati. Mi ne šaljemo Ukrajini ni svoju vojsku ni avione, ali je podržavamo oružjem“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN i da NATO ima pravo da je podrži u zaštiti tog prava.

Stoletnberg je istakao da uvek postoji rizik od eskalacije. Zato je važno ojačati vojno prisustvo NATO-a u istočnom delu alijanse. Na taj način će se Moskvi staviti do znanja da će NATO braniti svaki centimetar svoje teritorije, naglasio je Stoltenberg.

„Niko ne zna kada će se rat završiti. Znamo da ako želite da sutra bude mir, onda morate da danas podržavate Ukrajinu. To deluje čudno, ali put ka miru vodi preko isporuka oružja Kijevu“, naveo je on.

Stoltenberg je dodao da interesi za bezbednost NATO-a ulaze u okviru solidarnosti s Ukrajinom.

„U slučaju da Putin ne uspe, drugi će naučiti lekcije. Autokrate pažljivo prate kako ćemo odgovoriti na ovu invaziju. Takođe, već smo shvatili da je Rusija koristila isporuke energenata kao oružje. I Kina koristi svoju ekonomsku moć. Moramo shvatiti da ekonomske odluke mogu imati posledice na bezbednosnu politiku. Uvek se govori da je rat previše ozbiljna stvar da bi se prepustio generalima“, istakao je on.


Generalni sekretar NATO-a je dodao da smatra da će članice NATO-a na samitu u julu ove godine u Vilnjusu povećati odbrambeni budžet, koji trenutno iznosi dva odsto BDP-a svake zemlje. Zaključio je da je na samitu u Litvaniji neophodno odrediti ambiciozniji cilj, jer svi vide da je neophodno više novca.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

NOVI ZEMLJOTRES U SRBIJI: Epicentar u Donjem Milanovcu