STOLTENBERG STREPI OD RUSKE POBEDE: NATO se plaši da će postati laka meta

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 20:20

RUSKA pobeda u Ukrajini je veoma opasna za NATO, jer će učiniti alijansu ranjivijom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

СТОЛТЕНБЕРГ СТРЕПИ ОД РУСКЕ ПОБЕДЕ: НАТО се плаши да ће постати лака мета

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Izuzetno je važno da Putin ne pobedi u Ukrajini, delom zato što će to biti tragedija za Ukrajinu. Ali biće i veoma opasno za sve nas, jer će to onda biti signal svim autoritarnim režimima da mogu postići to što žele upotrebom sile i kršenjem međunarodnog prava. To će nas učiniti ranjivim - rekao je on.

Prema rečima Stoltenberga, put do mira u Ukrajini je snabdevanje Kijeva vojnoj pomoći.

On je potvrdio da su u toku konsultacije među NATO zemljama o slanju tenkova i drugog savremenog naoružanja.

- U okviru NATO-a su u toku konsultacije o isporukama tenkova Ukrajini - potvrdio je Stoltenberg.

- Oružje je put do mira, to je paradoks. Ali jedini način da se postigne dogovor je da se Putin ubedi da neće pobediti na bojnom polju, da mora da sedne za pregovarački sto i pregovara - dodao je on.

Dodao je, da su Ukrajini potrebni ne samo tenkovi, nego i više protivvazduhoplovnih sistema, kao i rezervni delovi, municija i održavanje tehnike.

Prethodno je evropsko izdanje „Politiko“ objavilo da Francuska i Poljska podstiču Nemačku da Ukrajini isporuči tenkove „leopard“. Finska ima oko 200 tenkova „leopard 2“. Za isporuku tenkova „leopard 2“ Ukrajini biće potrebna licenca za reeksport od Nemačke, jer se tenkovi proizvode u Nemačkoj.

Pored Nemačke, Poljske i Finske, tenkove „leopard“ poseduju još Španija, Grčka i Danska, preciziraju finski mediji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)