HAOS U PERUU TRAJE DANIMA: Demonstracije do sada odnele na desetine života

Tanjug

19. 01. 2023. u 14:23

NAJMANjE još tri osobe poginule su u demonstracijama protiv predsednice Perua Dine Boluarte, prenosi BBC.

ХАОС У ПЕРУУ ТРАЈЕ ДАНИМА: Демонстрације до сада однеле на десетине живота

FOTO: AP/Tanjug

Desetine ljudi je već izgubilo živote tokom nedelja protesta, nakon što je smenjen bivši predsednik Pedro Kastiljo.

Policija je upotrebila suzavac da rastera masu u glavnom gradu Limi, gde se hiljade demonstranata iz ruralnih područja već danima okuplja.

FOTO: AP/Tanjug

Žena je poginula u gradu Macusani na jugu zemlje, gde je, kako se izveštava, zapaljena policijska stanica. Ona je dopremljena u bolnicu bez ikakvih znakova života, saopštila je Hitna pomoć.

Peruanska organizacija za ljudska prava prijavila je još dva smrtna slučaja kao rezultat blokada u severnom regionu La Libertad. U "tvitu" se navodi da je umrla 51-godišnja žena i da je "tinejdžerka izgubila bebu".

Ovi izveštaji o poginulima dolaze uoči protesta velikih razmera planiranih za danas popodne u prestonici.

FOTO: AP/Tanjug

Zbog masovnih nasilnih protesta u Peruu u kojima je do sada poginulo više od 40 ljudi, predsednica te zemlje Dina Boluarte potpisala je uredbu da se u glavnom gradu Limi i u dva regiona na jugu Perua produži vanredno stanje za još 30 dana.

Protesti u Peruu su počeli u decembru 2022. posle svrgavanja i hapšenja bivšeg predsednika Pedra Kastilja, koji je optužen za pobunu i zaveru.

Dina Boluarte, do tada potpredsednica Perua, imenovana je za predsednicu zemlje.

BONUS VIDEO: I HELIKOPTER TRAŽI DEČAKA: U Herceg Novom nastavljena potraga za detetom koje je progutalo more

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka