ENGLESKA CRKVA NA UDARU KAO NIKAD PRE: Episkopi ne daju sveštenstvu da venčaju istopolne parove, ali predlažu alternativno rešenje

Đ.G.

18. 01. 2023. u 18:45

ENGLESKA crkva je odbacila zahteve da promeni svoju doktrinu o svetom braku, koja kaže da se brak može sklopiti samo između muškarca i žene, i odbila je da dozvoli sveštenstvu da sklapa istopolne brakove.

ЕНГЛЕСКА ЦРКВА НА УДАРУ КАО НИКАД ПРЕ: Епископи не дају свештенству да венчају истополне парове, али предлажу алтернативно решење

Foto: Profimedia

U predlogu objavljenom na sajtu crkve u sredu, biskupi su umesto toga sugerisali da bi mogli da dozvole blagoslov gej zajednica u kojima su se parovi venčali na građanskoj ceremoniji. Naglasili su, međutim, da će ova služba biti dobrovoljna za sveštenoslužitelje, a oni koji su teološki protivnici mogu slobodno da odustanu. 

- Po prvi put, ljudi u istopolnim [građanskim] brakovima, u građanskim partnerstvima, mogu da dođu u crkvu da bi njihova veza bila priznata, posvećena i da mogu dobiti Božji blagoslov - objasnio je nadbiskup Jorka Stiven Kotrel u intervju za BBC Radio 4. On je dodao da je ovo bio „pravi korak napred” i „nešto zaista važno”, napominjući da to „nije kraj puta”.

Nadbiskup je, međutim, priznao da taj potez „nije sve što svi žele“ i da će verovatno frustrirati aktiviste koji tvrde da stav crkve o gej brakovima nanosi ogromnu štetu LGBTK zajednici. 

U međuvremenu, Džastin Velbi, nadbiskup od Kenterberija, primetio je da odluka biskupa odražava „različitost pogleda u Engleskoj crkvi o pitanjima seksualnosti, veza i braka“ , ali je priznao da bi predlog mogao izazvati kontroverzu.

- Ne gajim iluzija da će se činiti da će ono što danas predlažemo nekima otići predaleko, a drugima nedovoljno, ali se nadam da će ono što smo dogovorili biti primljeno u duhu velikodušnosti, tražeći zajedničko dobro - rekao je Velbi.

Crkva je takođe saopštila da biskupi planiraju da izdaju zvanično izvinjenje LGBTK osobama kasnije ove nedelje zbog „odbacivanja, isključenja i neprijateljstva“ koje su osećali unutar crkve.

Predlog dolazi nakon što su biskupi poslednjih meseci održali niz sastanaka na kojima su razgovarali o pitanju istopolnih brakova – temi žestoke debate u crkvi u poslednjih pet godina. Očekuje se da će upravno telo Engleske crkve, Generalni sinod, detaljnije razmotriti predloge i eventualno doneti odluku o njihovom usvajanju na svom sledećem sastanku početkom februara - preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)