HITNO SAOPŠTENJE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Oslobađanje Soledara je završeno

Novosti online

13. 01. 2023. u 12:10

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da je 12. januara uveče završeno oslobađanje grada Soledara koji ima važan značaj za nastavak uspešnih ofanzivnih dejstava.

ХИТНО САОПШТЕЊЕ РУСКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ: Ослобађање Соледара је завршено

Foto: AP

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom oslobađanja Soledara uništile tri aviona i helikopter koji su pružali vatrenu podršku ukrajinskoj vojsci, dok je ruska PVO u području grada oborila devet projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“, „oljha“ i „uragan“ u pravcu zauzetih uporišta.

Tokom oslobađanja Soledara jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga izvele su prikriveni manevar napadajući položaje ukrajinskih trupa. Grad je bio blokiran sa severne i južne strane.

Samo u poslednja tri dana u Soledaru je likvidirano preko 700 ukrajinskih vojnika i preko 300 jedinica ukrajinskog oružja, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Oslobađanje Soledara omogućava da se preseku putevi za snabdevanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i da se opkole preostale jedinice u gradu.

„Soledar je zauzet zahvaljujući delovanju jurišne i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije grupe ruskih snaga po protivniku. Kontinuirano su izvodili koncentrisane napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu, sprečavajući prebacivanje rezervi, snabdevanje municijom, kao i pokušaje povlačenja protivnika na druge linije odbrane“, saopštilo je ministarstvo.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku