SRAVNJEN SOLEDAR: Ovako sada izgleda grad nakon intenzivnih borbi (FOTO)

Novosti Onlajn

12. 01. 2023. u 16:36

MESECI žestokih borbi ostavili su veliki trag na ukrajinski rudarski grad Soledar u regionu Donbas.

СРАВЊЕН СОЛЕДАР: Овако сада изгледа град након интензивних борби (ФОТО)

Foto: Printskrin/Tviter

Najnoviji satelitski snimci koje je objavila kompanija "Maxar Technologies" pokazuje kako je ovaj grad izgledao u avgustu prošle godine i kako izgleda danas.

Na prvoj fotografiji vidljiva je bujna vegetacija, visoke zgrade, kuće i škole, dok se na drugoj vidi ovo područje prekriveno snegom, dok su svuga okolo zgrade oštećene tokom granatiranja.

Rusija je pre dva dana objavila da su njihove snage zauzele ovaj grad, međutim ukrajinska strana tvrdi da se u ovom gradu još uvek vode intenzivne borbe.

Šef Vagnera Jevgenij Prigižin saopštio je da navodno zarobljeno 500 ukrajinskih vojnika, međutim zvaničan Kijev negira ove navode.

Dr Marina Miron iz Centra za vojnu etiku na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je da ukoliko ruske snage zaista jesu uspele da osvoje ovaj grad, to je značajna pobeda za njih koja će podići i moral vojske.

- Ovo bi bila značajna politička pobeda za Prigožina, koji poslednjih meseci jača svoj uticaj. Pobeda bi učvrstila njegovu poziciju, a u isto vreme podigao bi se i moral vojnika nakon niza neuspešnih akcija - rekla je ona za Newsweek.

Ovaj grad, koji se nalazi u blizini Bahmuta poznat je po rudniku soli, a pre rata u njemu je živelo više od 10.000 ljudi.

- Tlo u blizini Soledara prekriveno je leševima okupatora. Ovako izgleda ludilo - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u jednoj od svojih video poruka.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave