RUSKI LIDER ŽELI DA OBNOVI IMPERIJU? Makron o "Putinovom paradoksu" i namerama šefa Kremlja

Novosti online

10. 01. 2023. u 20:10

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da je "paradoks" Vladimira Putina to što on uopšte nije "neprijatan" čovek.

РУСКИ ЛИДЕР ЖЕЛИ ДА ОБНОВИ ИМПЕРИЈУ? Макрон о Путиновом парадоксу и намерама шефа Кремља

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Kada ga upoznate, on nije neprijatan. To je paradoks - rekao je Makron. 

Francuski predsednik je izneo mišljenje o korenu sukoba između Moskve i Kijeva, navodeći da je pravi Putinov cilj obnova ruske "imperije". On je dodao da je Putin pokušao da mu objasni da su SAD i EU preko Ukrajine ugrozile bezbednost Rusije.

- Mislim da to nije tačno. On je odlučio da započne ovaj rat kako bi povratio teritorije, proširio Rusiju i obnovio, u izvesnom smislu, imperiju koja je ranije postojala - rekao je Makron.

Makron, međutim, nije objasnio kako bi tačno neprijateljstva koja su u toku mogla da pomognu u postizanju navodnog Putinovog cilja.

Makron je upozorio i na zabludu da su ruske trupe blizu poraza u Ukrajini. Iako su Rusi imali određene gubitke, tvrdi Makron, kijevske snage nisu bile ni blizu da pobede na bojnom polju.

Makron ima prilično dvosmislen stav o sukobu u Ukrajini, pa je ranije tvrdio da zapadne vlade ne bi trebalo da "ponižavaju" ruskog predsednika i pozivao na pregovore, dok je u poslednje vreme više zastupao antiruski stav i prihvatio da pošalje oklopna vozila Ukrajini.

(RT)

BONUS VIDEO: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno