NEMAČKE "PUME" USPEŠNO REMONTOVANE: Ipak, nema potvrde da će biti "pouzdane" na terenu

Đ.G.

04. 01. 2023. u 19:56

PREDSTAVNICI nemačke industrije uspeli su da otklone kvarove na svim borbenim vozilima pešadije (IBP) Puma koja su ranije otkazala, osim jednog, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

НЕМАЧКЕ ПУМЕ УСПЕШНО РЕМОНТОВАНЕ: Ипак, нема потврде да ће бити поуздане на терену

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ranije je Bundesver najavio tehničke probleme i kvarove borbenog vozila pešadije Puma. Vozila su trebalo da koriste Snage za brzo reagovanje NATO- a . Međutim, nakon paljbe u decembru, nijedno od 18 borbenih vozila pešadije nije bilo spremno za borbu.

Zabeleženo je da je elektronika visokotehnoloških vozila posebno ranjiva, a u jednom BMP-u je čak došlo do ozbiljnog požara u sajli u kabini za vozača.

- Osamnaest borbenih vozila pešadije Puma, koja su otkazala tokom vežbi Združene operativno-taktičke grupe visoke pripravnosti u centru za vatrogasnu obuku u decembru 2022. godine, prebačeno je na remont na poligone Frejmd, Regen i Unterlus. Tamo su predstavnici industrije i Zaposleni u Bundesveru izvršili procenu. Sveukupno gledano, postoji različita slika pretežno manjih i umerenih šteta, kao i nekih ozbiljnijih šteta - navodi se u saopštenju ministarstva.

Napominje se da su predstavnici industrije „otklonili nedostatke na svim borbenim vozilima pešadije, osim na jednom“. Sada su potrebna dodatna ispitivanja, tiču se skupih delova, kao i posledica požara.

Ministarstvo odbrane Nemačke je istaklo da je Puma „moćno borbeno vozilo pešadije i da je sposobno da obezbedi trupama efektivnu nadmoć u borbi“. Međutim, za upotrebu u borbi „mora biti jak i pouzdan“. Napominje se da sada ovaj BMP može da radi „samo u bliskoj saradnji između trupa, logistike vojske, upravljanja projektima i industrije“.

Ministarstvo odbrane planira da pozove industriju, vojsku i organizacije za nabavku na samit u bliskoj budućnosti kako bi se utvrdile dalje akcije za poboljšanje upotrebe IFV-a.
Pored toga, ministarstvo je navelo da će Nemačka sada doprineti snagama za brzo reagovanje, ili VJTF (specijalnoj prednjoj brigadi NATO trupa kao deo NATO snaga za brzo reagovanje) sa borbenim vozilima pešadije Marder. Precizira se da nemačka operativna grupa obuhvata dve čete oklopne pešadije sa ukupno 28 borbenih vozila pešadije - prenela je RIA. 

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)