BORELJ IPAK PRIZNAO: EU nesposobna da se takmiči sa SAD po pitanju državne podrške

Đ.G.

02. 01. 2023. u 21:49

EVROPSKA unija nema iste mogućnosti državne podrške kao SAD, ne želi da se takmiči sa njima na osnovu takve pomoći kompanijama i nastavlja da razgovara o problemima u vezi sa Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), diplomata EU Žozep Borelj napisao je na svom blogu..

БОРЕЉ ИПАК ПРИЗНАО: ЕУ неспособна да се такмичи са САД по питању државне подршке

Foto AP

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden , uključuje povećane poreske subvencije za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi i koriste baterije proizvedene u SAD od materijala lokalnog porekla. Dokument predviđa izdvajanje 370 milijardi dolara za čistu energiju i postizanje klimatskih ciljeva, 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

- Ovo zakonodavstvo je zasnovano na potpuno drugačijoj filozofiji od one koju smo mi preferirali. On ne (postavlja - ed.) troškove emisije ugljenika i uglavnom uključuje važne vladine subvencije kompanijama koje proizvode robu koristeći zelene tehnologije na američkom tlu - napisao je Borelj

To je štetno za evropske proizvođače u trgovinskim odnosima sa državama i protivno je pravilima STO , rekao je on.

- Ne želimo i ne možemo da se takmičimo na osnovu državnih subvencija, jer će to naštetiti globalnoj ekonomiji. EU nema fiskalne opcije uporedive sa onima u SAD, a usvajanje politike slične američkoj na nivou zemlje članice (EU) mogle bi fragmentirati naše domaće tržište - napisao je on.

- Aktivno pregovaramo sa vlastima SAD da eliminišemo razlike u pristupima ovom ključnom pitanju - rekao je Borelj.

Ranije je šefica Evropske komisije  Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija radi sa Sjedinjenim Državama na rešavanju razlika u konkurenciji i obezbeđivanju jednakih uslova za preduzeća koja su nastala od usvajanja zakona o inflaciji - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!