RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju u pravcu Soledara

Novosti online

21. 12. 2022. u 07:22 >> 00:58

RAT u Ukrajini danas je ušao u 301. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će danas posetiti SAD, gde će razgovarati sa liderom SAD Džozefom Bajdenom i obratiti se Kongresu. U LNR su saopštili da se ukrajinske snage pripremaju za borbe u Bahmutu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују у правцу Соледара

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Volodimir Zelenski se sastao sa Nensi Pelosi u Kapitolu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi uoči njegovog obraćanja Kongresu.

- Evo nas danas ovde da poželimo dobrodošlicu hrabrom, predsedniku Zelenskom kako bismo pohvalili, ne samo njega, već i hrabri, ujedinjeni narod Ukrajine za ono što čine da zaštite demokratiju - rekla je Pelosi novinarima u  Kapitola.

Pelosi je napomenula da se "ceo Kongres, demokrate i republikanci, Dom i Senat, raduju njegovom govoru".

Zelenski se takođe kratko obratio novinarima, navodeći da je to drugi put u američkom Kapitolu, a poslednji put je tu bio pre rata i ruske invazije na njegovu zemlju.

- Šta da kažem? Drugačija, drugačija osećanja, kao druga istorija, kao drugačiji život. Ali u svakom slučaju u ovom životu je veoma važan Kongres, on je veliki prijatelj Ukrajine, ukrajinskog naroda, zaista slobode, sloboda Ukrajinaca. I hvala vam puno. Podržali ste nas u finansijski. Hvala vam puno - rekao je on.

On se zatim zahvalio SAD na podršci koju dobijaju u borbi za slobodu.

Podsetimo, Zelenski je danas u prvoj poseti stranoj državi od početka sukoba u Ukrajini.

 

Tokom granatiranja Donjecka ranjen Dmitrij Rogozin

Tokom ukrajinskog granatiranja hotela u Donjecku, ranjen je bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

- Na periferiji Donjecka granatiran je hotel u kojem je poslednjih meseci živela grupa vojnih savetnika, uključujući Dmitrija Rogozina... Sam Dmitrij Rogozin je ranjen u leđa, hospitalizovan, ali je van životne opasnosti. Lica koja su bila u njegovoj pratnji takođe su zadobila povrede različite težine - rekao je pomoćnik Rogozina za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, napad je izveden precizno navođenom municijom, verovatno iz samohodnog artiljerijskog oruđa „cezar“, kalibra 155 mm.

Kako pišu mediji, između ostalih, ranjen je i predsednik vlade Donjecke Narode Republike Vitalij Hocenko. I on se nalazi van životne opasnosti.

 

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

 

 Bajden: SAD šalju pomoć od 1,8 milijardi dolara Ukrajini, USAID 374 miliona


Američki predsednik Džozef Bajden zvanično je danas saopštio da će SAD poslati dodatni paket pomoći Ukrajini od 1,8 milijardi dolara, koji će uključivati odbrambeni raketni sistem „Patriot“.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije koja je organizovana nakon njegovog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Beloj kući rekao da će najavljeni paket pomoći doprineti odbrani Ukrajine i dodao da će SAD biti posvećene tome da osiguraju da Kijev „brani svoju teritoriju od ruske intervencije koliko god je potrebno“, prenosi Si-En-En.

- Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje PVO sistemima Patriot, oni će biti kritično sredstvo za odbranu Ukrajine - rekao je Bajden.

Američki predsednik je takođe rekao da će  Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) izdvojiti više od 374 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini.

- USAID će izdvojiti više od 374 miliona dolara za hitno potrebnu humanitarnu pomoć Ukrajini. To će obezbediti pomoć u hrani i novcu za više od 1,5 miliona stanovnika Ukrajine, kao i pristup zdravstvenoj zaštiti, bezbednoj vodi za piće i pomoći će da se obezbedi grejanje za više od 2,5 miliona Ukrajinaca“, rekao je Bajden.

On je istakao da ne vidi znake da će biti promena u međunarodnoj koaliciji koja podržava Ukrajinu.

Bajden je rekao da NATO i EU nikada nisu više bili ujedinjeni nego što su sada u podršci Ukrajini.

Zelenski je istakao da su SAD obećale da će obezbediti za Ukrajinu sistem odbrane zemlja-vazduh "patriot" što je važan korak u stvaranju efikasnog vazdušnog štita, te da je to jedini način na koji Ukrajina može da se odbrani od ruskih raketnih udara na gradove i infrastrukturne objekte, preneo je Rojters.

Zelenski je napomenuo da pravedan mir sa Rusijom ne znači kompromise u vezi sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Ukrajine. 

"Patriot" sistem je odbrambeni sistem, nije defanzivni“, ocenio je Bajden, navodeći da je cilj da se zaustave napadi Rusije.

Zelenski i drugi visoki ukrajinski zvaničnici odavno su molili saveznike da obezbede više protivvazdušnih i protivraketnih sistema za pomoć u suzbijanju ruskih raketnih udara na kritičnu infrastrukturu.

 

 

Zelenski uručio ukrajinski vojni orden Bajdenu

Ukrajinski Predsednik Volodimir Zelenski uručio je ukrajinski vojni orden Krst zasluga američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i tom prilikom je izrazio veliku zahvalnost na pomoći koju SAD pružaju Ukrajini.

Zelenski je tokom njihovog sastanka u Beloj kući uručio Bajdenu medalju za koju je rekao da ju je poslao ukrajinski kapetan kome je ona uručena za zasluge u borbama ukrajinske vojske u regionu Donbasa, prenosi Si-En-En.

- Jedan momak koji je zaista heroj me je zamolio da vam donesem nagradu koju je od dobio. On je veoma hrabar, a rekao je da je želi da je uruči veoma hrabrom predsedniku - rekao je Zelenski. Zelenski je prilikom dodele odlikovanja Bajdenu posebno zahvalio na velikoj podršci Ukrajini.

Bajden je na sastanku poručio Zelenskom da SAD podržavaju pravedan mir za Ukrajinu i ocenio da Ukrajina nastavlja da impresionira ceo svet. Prethodno je Bajden ukrajinskog predsednika koji boravi u poseti SAD dočekao pred svojom rezidencijom u centru američke prestonice.

Ovo je prvo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka rata. Zelenski je rekao danas da je doputovao u Vašington kako bi zahvalio SAD na pomoći u ratu protiv Rusije

- Danas sam u Vašingtonu da bih zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu na pomoći koja je Ukrajini preko potrebna. I takođe da nastavimo saradnju kako bismo se približili našoj pobedi - napisao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

 

Foto: Profimedia

 

Pelosi poziva sve članove da prisustvuju obraćanju Zelenskog

U pismu kolegama, predsednica Nensi Pelosi pozvala je sve članove Predstavničkog doma da prisustvuju obraćanju Zelenskog u sali Predstavničkog doma, rekavši da će govor biti „urezan u istoriju, kao i deo vašeg nasleđa“.

- Kako se borba za slobodu u Ukrajini nastavlja, radujemo se što ćemo čuti njegovu inspirativnu poruku hrabrosti, jedinstva i odlučnosti - rekao je govornik.

Pelosi je rekla da je veče "prepuno smisla za mene".

- Moj otac, kongresmen Tomas D'Alesandro, mlađi, bio je član Predstavničkog doma 1941. godine kada je Vinston Čerčil došao na Kongres dan posle Božića da dobije podršku naše nacije u borbi protiv tiranije u Evropi -  napisala je ona. - Osamdeset i jednu godinu kasnije ove nedelje, za mene je posebno dirljivo prisustvo kada se još jedan herojski vođa obraća Kongresu u vreme rata — i sa samom demokratijom na liniji.

Govornik je napomenuo da „neće biti dozvoljenih gostiju u Galeriji kuće – osim zvaničnih gostiju predsednika Zelenskog“, preneo je Vašington post.

 

Ruske snage napreduju u pravcu Soledara

Pomoćnik lidera Čečenije, komandant specijalne jedinice „Ahmat“, Apti Alaudinov saopštio je da jedinica napreduje u području Soledara, Donjecka Narodna Republika.

- Naše jedinice rade veoma dobar posao u gradu Soledaru. Svaki dan napreduju i izbacuju neprijatelja sa položaja. Svakodnevno osvajamo veoma dobra područja - rekao je Alaudinov za Sputnjik.

Zelenski doputovao u SAD, od Bajdena očekuje milijarde dolara pomoći

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u sredu u Sjedinjene Države na svoje prvo putovanje van Ukrajine od početka ruske specijalne operacije, piše Vašington post.

Zelenski bi trebalo da se sastane u Beloj kući sa predsednikom Bajdenom, od koga se očekuje da objavi novi paket bezbednosne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara koji će uključivati raketni sistem Patriot, a kasnije će se obratiti na zajedničkom sastanku Kongresa.

Pojavljivanje Zelenskog pred poslanicima dolazi dok rade na usvajanju paketa potrošnje od 1,7 biliona dolara , koji uključuje 44,9 milijardi dolara za hitnu bezbednost i ekonomsku pomoć Ukrajini.

 

Putin u dve rečenice opisao situaciju u Ukrajini

Putin je na proširenom savetu kolegijuma ruskog Ministarstva odbrane skrenuo pažnju da su rivali zvanične Moskve uzeli „sve što je loše“ i iskoristili protiv nje. Reč je, između ostalog, o „ispiranju mozga“ Ukrajinaca.

- Imamo sve. Naše komšije uskoro neće imati ništa osim poklona - preneo je Putin suštinu situacije u dve rečenice.

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

U Kijevskoj oblasti, gde je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, odjekuju eksplozije, piše ukrajinski portal "Strana".

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost su se oglasile širom Ukrajine, piše Sputnjik.

Peskov o poseti Zelenskog Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će se danas obratiti američkom Kongresu, a glavna tema biće nova pomoć Vašingtona Kijevu.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da pozicija Zelenskog neće postati konstruktivnija nakon posete SAD i neće se promeniti u pravcu pregovaračkog procesa sa Rusijom.

Eksplozije u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovske oblasti i Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine čuju se eksplozije, saopštio je ukrajinski portal "Strana" na svom Telegramu.

Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko takođe je na svom Telegramu potvrdio informaciju o eksplozijama u Krivom Rogu.

Izveštaj ruskog Ministarstva odbrane

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je tokom proteklog dana ubijeno više od 80 ukrajinskih vojnika.

Takođe je saopšteno da su ruske snage oborile ukrajinski avion Su-25 u Krasnohorovskom regionu, dok je helikopter Mi-8 oboren nedaleko od Bahmuta.

Ruski dron baca bombu na ukrajinske vojnike

SBU pretresa manastir

Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" u manastiru Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovskog patrijarhata" u Sumskoj oblasti, piše RIA Novosti.

Britansko MO: Rusi ostvarili "mali napredak" u Bahmutu

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da su ruska vojska i Vagnerovci ostvarili "mali napredak u istočnim delovima grada Bahmuta" u Donjeckoj oblasti.

- Ruska pešadija verovatno sada ima uporište u istočnim industrijskim oblastima grada, i povremeno je napredovala u stambeni deo grada. Ulične borbe su u toku - navodi britansko ministarstvo.

Maročko o situaciji u Bahmutu

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u Bahmutu u Donjeckoj Narodnoj Republici, pripremaju položaje i utvrđenja za borbe u gradskim uslovima, izjavio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- Primećuje se izgradnja utvrđenja, stvaranje utvrđenih zona i kopanje rovova. Takođe se opremaju vatreni položaji u stanovima civila. Podrumi društvenih objekata koriste se kao skladišta za raketno i artiljerijsko oružje - tvrdi Maročko.

On takođe tvrdi da ukrajinski vojnici za radove na položajima dovode civilno stanovništvo, uključujući žene.

Filiponenko: Ukrajinci pretrpeli velike gubitke

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR, ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, tvrdi portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Prema njegovim rečima ubijeno je do 35 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri oklopna transportera, dve jedinice artiljerijskog oruđa i 13 specijalnih vozila.

Maročko: Ukrajinci napuštaju položaje u Soledaru

Mobilisani ukrajinski vojnici beže sa svojih položaja u oblasti Soledara, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

- Deo vojnih lica iz redova mobilisanih građana počeo je da beži sa položaja i predaje se vojnim organima - rekao je Maročko.

U ponedeljak je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše zakon koji je usvojila Rada i koji pooštrava kaznu za dezertiranje i nepoštovanje naređenja.

Kazna bi sa sadašnjih tri do sedam godina zatvora mogla da bude povećana na pet do osam godina.

Napadi na ukrajinske položaje

Amerikanci šalju "patriote" i navođene bombe

Sjedinjene Države će Ukrajini dati 1,8 milijardi dolara vojne pomoći u paketu koji će uključivati raketnu bateriju "patriot" i precizno navođene bombe za borbene avione, rekli su američki zvaničnici Asošijeted presu.

Paket, za koji se očekuje da će biti objavljen 21. decembra, uključivaće oko milijardu dolara oružja iz zaliha Pentagona i još 800 miliona dolara skupljenih kroz Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini, preneo je AP.

Raketni sistem "Patriot" bio bi najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji je Zapad do sada poslao Ukrajini.

Zelenski večeras u poseti Vašingtonu?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da danas poseti Vašington i susretne se sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, preneo je "Bi-Bi-Si" pozivajući se na novinske izveštaje.

Foto: Printskrin

To bi bila njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru.

Britanski javni servis navodi da bi Zelenski mogao da se obrati kongresmenima, rekli su neimenovani zvaničnici američkim medijima.

Zasad, nije bilo zvanične potvrde posete, niti se govorilo o planovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)