ŠOLC O PROŠIRENJU EVROPSKE UNIJE: "Pristupanje Zapadnog Balkana EU u interesu Nemačke"

Tanjug

14. 12. 2022. u 10:42

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas oživljavanje pregovora o pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i naglasio da je pristupanje balkanskih zemalja EU u interesu Nemačke.

ШОЛЦ О ПРОШИРЕЊУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Приступање Западног Балкана ЕУ у интересу Немачке

Foto: Profimedia

- U našem nemačkom i našem evropskom interesu je da ostatak Balkana postane deo Evropske unije -  rekao je Šolc govoreći pred parlamentom u Berlinu, uoči jednodnevnog samita EU u Briselu.

Šolc je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe.

Šolc je pred nemačkim parlamentarcima istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mera neće uspeti. 

- Svako ko misli da može da potkopa vrednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbednosne politike, neće uspeti - rekao Šolc.

Šolc je kazao da će podrška Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji, biti snažna i intenziva sve dok predsednik Rusije Vladimir Putin nastavi da ratuje protiv Kijeva.

Budimpešta je ranije ove nedelje odustala od prethodno uloženih prigovora na zajam EU Kijevu, nakon delimičnog odmrzavanja finansijske podrške Mađarskoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (6)

LJudi najviše pamte Srećne ljude, a ja od te uloge nisam zaradio NIŠTA