NA PREMIJERI "GODUNOVA" I URSULA FON DER LAJEN: Uprkos ukrajinskom protivljenju, ruska opera ipak na repertoaru Milanske skale

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

06. 12. 2022. u 11:30

OTVARANjE operske sezone u Milanskoj skali sutra će biti ne samo prvorazredni kulturni, već i politički događaj.

НА ПРЕМИЈЕРИ ГОДУНОВА И УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Упркос украјинском противљењу, руска опера ипак на репертоару Миланске скале

Foto AP

Uprkos zahtevu ukrajinskog konzula da se "izbriše" s repertoara, jer je "ruskog porekla", opera nije skinuta. Ne samo da opera ruskog kompozitora otvara sezonu, zahvaljujući ponajviše generalnom direktoru Dominiku Majeru, već će otvaranju prisustvovati politički vrh Italije, i EU.

To ne bi bilo tako neobično da ruska kultura iz Italije, od početka ratnih sukoba u Ukrajini, nije bila proterana. Sada će, međutim, na premijeri ruske opere u Skali sedeti predsednik Republike Italije Serđo Matarela, premijerka Đorđa Meloni i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U praksi, na takva velika otvaranja stigne, ili predsednik države, ili premijer. Ovog puta, zanimljivo je da nijedno od njih nije hteo da izostane.

Predsednik Italije i predsednica Evropske komisije imaju posla toga dana u Milanu, povodom posete univerzitetu Bokoni i institucionalnih razgovora, uz zajednički ručak.

Ali, sada su ostali i uveče, u Skali, na otvaranju sezone uz operu - iako je ruska.

Prezadovoljni su i dirigent Rikardo Šaj i tumač glavne uloge Ildar Abdrazakov (46 godina) koji se već oglasio u italijanskim medijima presrećan što će tumačiti Borisa.

Zahvalio se dirigentu Šaju i direktoru Majeru što su izabrali ovu operu i što je nisu skinuli sa repertoara, rekavši da je Boris "ogromna ličnost", ali i ogromna radost za jedan bas koji ga peva u Skali.

Opera "Boris Godunov" planirana je još pre tri godine. Istorija veli da je Godunov prvi put stigao u Skalu po želji Toskaninijevoj još 1909. godine.

- Tekst opere ne pravi bilo kakvu propagandu, ovo je remek-delo. Angažovan je reditelj Kasper Holter... Ja, kada čitam Puškina ili Dostojevskog, nemam nameru da se krijem, želim da se opera vidi kao umetničko remek-delo, univerzalne poruke - zaključio je direktor Dominik Majer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024