PROTERUJU IH JER SU RUSI: „Demokratske tekovine EU“ - poznati dirigent i operska pevačica nisu više dobrodošli u Milanu, Minhenu, Parizu...

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

01. 03. 2022. u 19:48

DIRIGENT orkestra Milanske Skale Valeri Gergiev i operska pevačica Ana Netrebko nisu više dobrodošli u milansku Skalu.

ПРОТЕРУЈУ ИХ ЈЕР СУ РУСИ: „Демократске тековине ЕУ“ - познати диригент и оперска певачица нису више добродошли у Милану, Минхену, Паризу...

Foto: Printskrin

Gergiev nije odgovorio na zahtev Pozorišta da se izjasni, poželevši „mirno rešenje rata u Ukrajini“, a Netrebko je izjavila da je protiv rata ali na međunarodnom planu.

Muzički skamdal otkriven je kada je gradonačelnik Milana, Đuzepe Skala, koji je i predsednik Skale, potvrdio da se u ovom slučaju „može isključiti“ povratak ruskog maestra na scenu, inače Putinovog prijatelja.

Pismom su potvrdili takav ultimatum i gradonačelnik Minhena u ime tamošnje Filharmonije, koji je zatražio od Gergijeva da zauzme distancu od Putina, kao i Filharmonija iz Roterdama, koja je najavila da bez distancirawa od Rusije Gergijev neće moći da održi bilo kakav koncert. Pariz takođe otkazuje koncerte sa maestrom Gergijevim i menja program „zbog ruske invazija na Ukrajinu, a u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine“.

Foto: Printskrin

Juče je ruskom maestru otkazao i njegov inaternacionalni agent Markua Felsner.

- U toku je kriminalni rat kojeg vodi ruski režim protiv demokratske Ukrajine i njene nezavisnosti i protiv otvorenog evropskog društva u svojoj sveukupnosti i postalo je nemoguće za nas braniti interese Gergijeva - objasnio je u pismu Felsner.

Ovim grubim rečima i sankcijama u kulturi suprotstavili su se neki ruski mediji, koji objavljuju da je reč o „šovinističkoj kampanji protiv Rusije“ preko muzičara, dirigenata i pevača.

A Skala najavljuje da će biti teško naći zamenu za dirigenta, jer je 5. marta na programu Opera „Pikova dama“ Čajkovskog, sa dirigentom Gergijevim.

Ukaže se i poneka svetla tačka na muzičkom nebu u odmazdi prema Rusuji. Tako su se, na sceni pozorišta San Karlo u Napulju, na kraju izvođenja opere „Aida“, pred publikom zagrlile dve dive, sopran iz Ukrajine Ljudmila Monastiska i mecosopran Ruskinja Ekaterina Gubanova. Wihove gest pozdravljen je ogromnim aplauzom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna