MAKRON: Redovno se čujem sa Putinom, izolacija nije rešenje

Tanjug

05. 12. 2022. u 08:23

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron izjavio je da održava redovne razgovore i direktan kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

МАКРОН: Редовно се чујем са Путином, изолација није решење

Foto: AP Photo/Thibault Camus, Pool/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Uvek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa predsednikom Putinom, jer verujem da je to najbolji način da se nastavi interakcija održavanja direktnog kanala. Izolacija je najgora stvar, posebno za vođu kao što je on - rekao je Makron u intervjuu za CBS.

Izrazio je mišljenje da je Rusija 24. februara, kada je odlučila da pokrene rat u Ukrajini, napravila ogromnu grešku, prvo zato što time nije poštovala međunarodno pravo i prekršila je sve principe, a drugo zato što je "verovatno mnogo grešila u proceni svojih i ukrajinskih kapaciteta".

- A sada se dešava da su od, recimo septembra, odlučili da bombarduju mnogo civilne infrastrukture. Ovo je ratni zločin - rekao je Makron.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini prouzrokovao skok cena hrane i energenata, u odgovoru na pitanje koliko dugo može trajati otvorena podrška Zapada Ukrajini, Makron je rekao da je izuzetno važno da "Evropljani, Amerikanci i maksimalan broj zemalja na ovom svetu podržavaju Ukrajinu".

Foto AP

Izrazio je mišljenje da je važno preneti poruku da o kraju rata odlučuju Ukrajinci, a jedini način da se reši situacija u Ukrajini bi bio u pregovorima.

Govoreći o odnosima SAD i Evrope, Makron je rekao da su sadašnja američka administracija i predsednik Džozef Bajden lično vezani za Evropu, ali kada se pogleda današnja situacija, postoji desinhronizacija odnosa.

- Ali kada pogledate današnju situaciju, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte. SAD su proizvođač. A kada pogledate situaciju, naše industrije i naša domaćinstva ne kupuju po istoj ceni. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava - rekao je Makron.

Makron je istakao da Evropa i SAD učestvuju u ovom sukobu "u ime istih principa", ali je i ukazao da "cena ovog rata nije ista sa obe strane Atlantika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta