PUTIN ODBRUSIO BAJDENU I ŠOLCU: Moskva poručuje da uslovi i nepriznavanje teritorija otežavaju pregovore o miru

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

03. 12. 2022. u 07:21

DO pregovora američkog i ruskog predsednika ne može doći zbog uslova koje postavlja Džo Bajden.

ПУТИН ОДБРУСИО БАЈДЕНУ И ШОЛЦУ: Москва поручује да услови и непризнавање територија отежавају преговоре о миру

Foto Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da su neprihvatljivi Bajdenovi uslovi da Putin prvo napusti Ukrajinu i dodao da će Rusija nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju. U Kremlju su više puta govorili da su mirni diplomatski pregovori najbolji put za rešenje krize, ali nisu spremni na bilo kakve uslove Bajdena.

- SAD ne priznaju nove teritorije u sastavu Rusije, i to suštinski otežava traženje osnove za raspravu. Ali, predsednik Putin i dalje ostaje otvoren za pregovore sa ciljem da se obezbede ruski interesi - kazao je Peskov.

On je podsetio da je do početka vojne operacije Putin predlagao pregovore na osnovu predloga koje je pripremila Moskva, ali na Zapadu te inicijative nisu prihvaćene.

Dok Bajden uslovaljava, Putin je juče telefonom o Ukrajini razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, na predlog Berlina. Putin je ponovo govorio o razlozima sprovođenja specijalne vojne operacije kao i o destruktivnoj ulozi zapadnih država, uključujući i Nemačku. Putin je Šolcu, koji je prethodno govorio na berlinskoj konferenciji o bezbednosti kazao da je spreman na dijalog sa Moskvom, zamerio što naoružava Ukrajinu i obučava njenu vojsku.

Foto Tanjug/AP

- Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika - naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom i dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike.

Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima. Putin je kazao i da bi Rusiji trebalo dozvoliti da učestvuje u istragama terorističkih napada na gasovod "Severni tok" u Baltičkom moru. Istovremeno, rusko ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući ideju o osnivanju specijalnog tribunala za Ukrajinu, saopštilo je da Pariz odbija da vidi i prećutkuje brojne ratne zločine ukrajinske vojske.

Ministarstvo podseća da je nedavno ceo svet video snimak pogubljenja nenaoružanih ruskih ratnih zarobljenika koje su ubili ukrajinski vojnici i da na taj snimak nije reagovala Francuska, ni ostale zapadne zemlje.

UN ISPITUJU RATNE ZLOČINE

Istražitelji koje su imenovale UN ispituju da li napadi Rusije na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini predstavljaju ratne zločine, izjavio je jedan od članova istražnog tima Pablo de Grajf. On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da, ukoliko bi tim utvrdio da je reč o ratnim zločinima, preduzeo bi dalje korake da bi se kaznili odgovorni. Komisija prikuplja dodatne dokaze koji bi trebalo da budu predstavljeni u martu Savetu UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Foto Tanjug/AP

"POMOĆ UKRAJINI DO KADA BUDE TREBALO"

GLAMUROZNO, svečano i srdačno, u Beloj kući su lideri dve savezničke atomske sile - američke, Džozef Bajden i u EU jedine, Francuske, Emanuel Makron, iskazali jednoglasje oko Ukrajine. Složni su da će joj pružati svu vrstu pomoći "dok god je to potrebno", dok je Bajden poručio da je spreman da razgovara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, "ukoliko bude tražio način da prekine rat, što trenutno nije slučaj".

Bajden je obećao da stvaranje radnih mesta u Americi neće ići nauštrb Evrope, a oko Kine, gde SAD imaju radikalniji pristup, dva predsednika su se složila da koordiniraju odgovor na pekinški izazov. Izraženo je i poštovanje prema Irancima koji "hrabro protestuju za osnovne slobode". Očekuje se da bude ojačana saradnja između Francuske i SAD i u domenu industrije, civilne nuklearne energije i istraživanja svemira.

Bajden je Francusku više puta okarakterisao najstarijim saveznikom, što je pokazao organizujući za Makrona prvu državničku posetu otkako je ušao u Belu kuću. Emanuel je, kaže Džo, prijatelj, za koga je u bašti Bele kuće na gala večeri za 350 zvanica servirao jastoge, kavijar, govedinu, krompir iz bašte predsedničke palate, američka vina i sireve, kolač od pomorandže i pečene kruške, sa sladoledom, uz muziku džez muzičara iz Luizijane Džona Batista.

Bajdenovi su na poklon dobili vazu "kristofl", disk s muzikom iz filma Kloda Leluša "Jedan čovek i jedna žena", džemper za Džoa i sat za Džil, dok su Kamali Haris darovali maketu rakete "arijan". Francuskom predsedničkom paru uzvraćeno je ogledalom s ramom od drveta iz dvorišta Bele kuće i zlatnom ogrlicom s dragim kamenom.  (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)