OŠTRA PORUKA ZAHAROVE: Kijevski režim se sprema da zauzme Kijevsko-pečersku lavru

Novosti online

02. 12. 2022. u 22:22

KIJEVSKI režim predvođen Vladimirom Zelenskim sprema se da zauzme Kijevsko-pečersku lavru.

ОШТРА ПОРУКА ЗАХАРОВЕ: Кијевски режим се спрема да заузме Кијевско-печерску лавру

Foto: Profimedia

Ukrajinska vlast upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini, izjavila je portparol ministar inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U toku je priprema zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre, koje je počelo juče u ulici Bankova (administracija ukrajinskog predsednika). Kijevski režim na čelu sa Zelenskim, na kome nema krsta, upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prethodno je objavljeno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti.

U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi kažu da su raskolnici registrovali „fejk“ crkvu bez monaha kao lavru.

Foto Tanjug/AP

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda ocenio je da je vest da je Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine deo kampanje sistematskog zastrašivanja s ciljem da se izvrši pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (moskovski patrijarhat).

Nekoliko danas kasnije, lokalne vlasti Lavova su zabranile delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti.

Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024