NASAMS VS PATRIOT: Zašto Ukrajina „očajnički želi“ raketne sisteme Patriot kada je NASAMS postigao 100% stopu obaranja?

P. Z. S. /eurasiantimes.com

02. 12. 2022. u 15:56

DžON Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, na redovnom brifingu, izjavio je da je NASAMS koji su isporučile zemlje NATO-a Ukrajini pokazao stopostotnu stopu „ubijanja“ (pogađanja) meta.

НАСАМС VS ПАТРИОТ: Зашто Украјина „очајнички жели“ ракетне системе Патриот када је НАСАМС постигао 100% стопу обарања?

Foto Tviter forsvarsmakten.se

-Video sam jedan izveštaj pre nekoliko dana da su bili uspešni u 100% slučajeva. Proverio bih kakva je situacija danas, rekao je Kirbi i naglasio da je Ukrajini u ovom trenutku najpotrebnija oprema za PVO, a ne oružje dugog dometa.

Pored NASAMS-a, zemlje NATO-a su nedavno isporučile Ukrajini i druge sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), kao što su francuski Krotal i nemački IRIS-T.

Međutim, Ukrajina nije zadovoljna već isporučenim PVO sistemima i snažno gura SAD za sisteme Patriot i Izrael za svoj sistem Gvozdena kupola.

SAD su u prošlosti bile oprezne u vezi sa isporukom raketnih sistema Patriot Ukrajini, strahujući da bi snabdevanje moglo dovesti do eskalacije sukoba u koji je uključen NATO. EurAsian Times je u ranije objavljenoj analizi objasnio kako sistemi Patriot kojima upravlja Ukrajina mogu dovesti do konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Foto Tanjug/AP

PVO sistem Patriot

Sada se čini da intenzivno lobiranje Ukrajine za sisteme Patriot uspeva i da SAD ponovo aktivno razmatraju tu opciju.

Posle sastanka šefova spoljnih poslova zemalja NATO-a u Bukureštu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je, govoreći o zahtevima Ukrajine za sistemima Patriot, jasno rekao: „Reći ću vam ovo, ako ranije niko o tome nije ni pričao, osim nas, samo smo mi sve vreme pokretali ovo pitanje, a razgovora kao takvog nije bilo, sada je razgovor u toku. I to su vrlo ozbiljni i sadržajni razgovori. I nastavićemo da radimo na rezultatu.”


IZRAELSKI SISTEM GVOZDENA KUPOLA

U sredu, govoreći na forumu o knjigama koji je organizovao Njujork tajms, Zelenski je snažno lobirao za sistem Gvozdene kupole, rekavši: „Naravno, čekamo podršku Izraela. Naravno, ne želimo da [Benjamin] Netanjahu, poput njegovih kolega koji su bili pre njega, balansira između Ukrajine i Rusije <…>.

Foto: Printscreen

Izraelski PVO Gvozdena kupola

On zna sve detalje i može pomoći u protivvazdušnoj odbrani. Ovde nema ničega, ovo nije oružje koje napada Rusku Federaciju, tako da nema potrebe da se ovde traže kompromisi.

Zelenskog, naravno, nije briga što je oko 15% izraelskih građana sa ruskog govornog područja, a zajednica koja govori ruski čini 15% izraelskih birača sa pravom glasa.


VEROVATNI RAZLOZI ZAŠTO SE SAD PREISPITUJU

SAD možda preispituju svoje ranije oklevanje da isporuče sisteme Patriot jer bi Rusija mogla da se prebaci na korišćenje balističkih raketa iranskog porekla za napad na ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije ako se protiv ruskih balističkih sistema isporuče NATO, kao što su NASAMS, Krotal i IRIS-T.

Ovi sistemi su daleko efikasniji protiv vazdušnih ciljeva kao što su avioni i krstareće rakete nego balističke rakete. S druge strane, Patriot ima bolji rekord u gađanju balističkih projektila od sporoletećih krstarećih raketa i dronova. Kupovinom sistema Patriot, Ukrajina bi mogla trajnije da ograniči rusku sposobnost da napada ukrajinsku infrastrukturu.


INFRASTRUKTURA ZA PROIZVODNjU ELEKTRIČNE ENERGIJE – CIVILNA ILI VOJNA META?

Sprečavanje kolapsa ukrajinske infrastrukture za proizvodnju električne energije ključno je za izbegavanje ukrajinskog vojnog neuspeha. Zapad pogrešno tumači ruske napade na ukrajinsku infrastrukturu za proizvodnju električne energije isključivo kao brutalne napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i optužuje Rusiju da koristi zimu.

Istina je da nijedna zemlja nikada nije dobila rat napadom na čisto civilnu infrastrukturu. Rusija ne cilja na stambene zgrade, tržne centre, kancelarije ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. On napada infrastrukturu za proizvodnju i distribuciju električne energije, koja je infrastruktura dvostruke namene.

SAD tvrde NASAMS ima 100% stopu efikasnosti, ali Ukrajina insistira na raketnim sistemima Patriot za borbu protiv Rusije. Bez degradacije infrastrukture za proizvodnju električne energije, Rusija ne može umanjiti borbeni potencijal Ukrajine i nada se da će okončati rat – električna energija pokreće ukrajinske fabrike koje proizvode oružje i municiju.

Ukrajini je preko potrebna municija i oružje iz sovjetskog doba. Napadi na rusku energetsku infrastrukturu degradirali su kapacitete Ukrajine za proizvodnju oružja i municije. Kao rezultat toga, ukrajinske kopnene ofanzive su zastale – prvo u pravcima Kupjansk i Krasnolimansk, a sada ofanziva na Svatovo i Kremennu.

Prema Military Chronicle, ukrajinske snage se suočavaju sa akutnim deficitom artiljerijskih granata kalibra 122 mm i 152 mm proizvedenih u Ukrajini.

Nedostatak energije zaustavio je proizvodnju artiljerijske municije sovjetskih kalibara u kijevskoj fabrici Artjom. Nemilosrdni ruski napadi na skladišta municije kritično su iscrpili zalihe uskladištene municije.


NASAMS

Nedostatak energije takođe ometa sposobnost Ukrajine da upravlja svojim železnicama za premeštanje teške opreme i municije, uključujući i municiju koju isporučuje Zapad.

Zapad pokušava da nadoknadi krizu municije sa kojom se Ukrajina suočava sređivanjem postrojenja iz sovjetskog doba za proizvodnju municije van Ukrajine.

Njujork tajms je 27. novembra izvestio da NATO razgovara o ulaganju u stare fabrike Češke, Slovačke i Bugarske kako bi oživeo proizvodnju granata iz sovjetskog doba za Ukrajinu.

Rusija pokušava da okonča rat infrastrukturnim napadima, dok Zapad pokušava da produži rat i spreči rani poraz Ukrajine projektujući infrastrukturne napade kao napade na civile i opremajući Ukrajinu da ublaži uticaj napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...