BRITANSKI EKONOMIST: Restrikcije na uvoz ruske nafte napraviće problem Zapadu

P. Z. S. / ria.ru

02. 12. 2022. u 21:20

AKO Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte morskim putem i odredi gornju granicu cena, svet bi se mogao suočiti sa nedostatkom sirovina i povećanjem kotacija, piše The Economist.

БРИТАНСКИ ЕКОНОМИСТ: Рестрикције на увоз руске нафте направиће проблем Западу

Foto Tanjug/ AP

Izdanje je podsetilo da je Zapad od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini postavio za cilj da minimizira prihode Moskve od nafte i gasa, bez smanjenja globalnih zaliha i bez izazivanja skoka cena. Kasnije je EU zabranila osiguranje naftnih tankera ruskom naftom. Ova mera je trebalo da ozbiljno utiče na izvoz iz zemlje, ali je imala ozbiljan nedostatak.

-Ako ruska nafta ne stigne na tržište, svetske cene nafte mogle bi naglo da porastu, što bi pogodilo zapadne potrošače, navodi se u članku.

Tada su SAD predložile da se uvede plafon cena – maksimalni nivo na kome evropske kompanije mogu da nastave da osiguravaju brodove ruskom naftom. Pri tome, letvica cena treba da bude niža od tržišne, ali viša od cene koštanja: na taj način, prema planu, biće moguće smanjiti prihod Moskve i izbeći deficit.

Međutim, nije sve tako glatko. Tako Kremlj može odbiti da koristi tankere iz zemalja koje se pridržavaju gornje granice cena, što će smanjiti izvoz nafte zbog smanjenja broja potencijalnih prevoznih sredstava. Zbog toga Zapad nastoji da ne postavi maksimalnu cenu mnogo nižu od tržišne, što čitav plan čini neefikasnim, primećuje se u materijalu.

Drugi problem je koliko će Zapad moći da utiče na tržište nafte. Za neke vrste usluga osiguranja ove zemlje imaju praktično monopolski položaj. Istovremeno, azijske zemlje, posebno Kina, Indija i Indonezija, ne žele da se pridruže sankcijama protiv Rusije i mogu da nađu alternativu zapadnim osiguravačima.

-Pravo poravnanje snaga na naftnim tržištima postaće očigledno posle 5. decembra. Moguć je oštar skok cena, upozorio je Ekonomist.

Međutim, publikacija je predvidela da će globalno tržište nafte postati fleksibilnije i prilagodljivije, a uloga Zapada u energetici će se smanjiti. Pored toga, sankcije i embargo takođe imaju ograničenja, uključujući i njihovo trajanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama