OTVORENA ISTRAGA: Pisma-bombe kućne izrade poslate iz Španije

Tanjug

01. 12. 2022. u 14:59

PREMA prvim indicijama, svih pet pisama-bombi koje su proteklih dana i danas poslate na adrese državnih kancelarija, privatnih kompanija i ukrajinske ambasade u Madridu, poslata su iz Španije, izjavio je danas zamenik španskog ministra unutrašnjih poslova Rafael Peres.

ОТВОРЕНА ИСТРАГА: Писма-бомбе кућне израде послате из Шпаније

Foto Shutterstock

On je novinarima rekao da su eksplozivne naprave kućne izrade poslate u smeđim paketima i da su sadržale zapaljivi prah i žicu da bi se izazvao iznenadan plamen, a ne eksplozije.

Peres je rekao da su paketi upućeni rukovodiocima institucija na čije su adrese poslati.

On je istakao da je jedna od naprava povredila jednog službenika za bezbednost ukrajinske ambasade u Madridu, da su tri detonirale snage bezbednosti u kontrolisanim eksplozijama, dok je jedna sačuvana netaknuta radi istražne svrhe. 

Peres je rekao da još nije neophodno da se sazove komitet za bezbednost, koji bi eventualno mogao da donese odluku o povećanju bezbednosti usled povećanog nivoa terorističke pretnje, koji je već na drugom stepenu nakon islamističkih napada širom Evrope.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je, međutim, da je španska policija pojačala mere bezbednosti oko javnih zgrada i da posebno pažljivo proveravaju poštanske pošiljke. 

Visoki sud Španije specijalizovan za terorizam otvorio je istragu povodom pošiljaka sa eksplozivnim napravama, rekao je izvor iz pravosuđa za Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSKINJU PITALI KAKO JE U SRBIJI, A ONA SVE ŠOKIRALA ODGOVOROM: Komentari neprestano pljušte (VIDEO)