"HUMANIJI PRISTUP" U ODGOVORU NA EPIDEMIJU: Kina ublažava rigorozne antikovid mere?

Tanjug

01. 12. 2022. u 10:55

KINA se suočava sa novom situacijom i novim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije koronavirusa, saopštila je vicepremijerka Sun Čunlan, što se može protumačiti kao najava da vlada te zemlje menja politiku nulte kovid tolerancije nakon masovnih građanskih protesta, prenosi Gardijan.

ХУМАНИЈИ ПРИСТУП У ОДГОВОРУ НА ЕПИДЕМИЈУ: Кина ублажава ригорозне антиковид мере?

Foto: Tanjug

- Zemlja se suočava sa novom situacijom i novim zadacima u prevenciji i kontroli epidemije, pošto patogenost virusa omikrona slabi, sve više ljudi se vakciniše i akumulira iskustvo u obuzdavanju virusa - saopštila je Sun juče nacionalnim zdravstvenim zvaničnicima, prenela je agencija Sinhua.

Sun je pohvalila napore Kine pre nego što je iznela predloge za „poboljšanje“ trenutnih mera.

Navodi da Kina preuzima "humaniji pristup" u svojim odgovorima na epidemiju. 

Ni Sun, a ni drugi zdravstveni zvaničnici koji su se obratili, nisu spominjali politiku nulte kovid tolerancije, već vakcinaciju i druge mere.

Izjave vicepremijerke dolaze u trenutku kada je nekoliko kineskih gradova, uključujući Šangaj, počelo da ukida blokade uvedene zbog koronavirusa uprkos i velikom broju novoregistrovanih slučajeva.

Kina je poslednjih dana zabeležila najveći broj registrovanih slučajeva obolevanja od koronavirusa na dnevnom nivou od početka pandemije – samo u sredu zabeleženo je više od 36.000 slučajeva, a zvanično je nešto više od 5.200 umrlo od početka pandemije, prenosi Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IVANIŠEVIĆ KONAČNO OTKRIO ISTINU: Evo šta kaže o nepristojnom ponašanju Novaka Đokovića