NENSI PELOSI DOBILA NASLEDNIKA: Hakim DŽefris novi lider demokrata u Predstavničkom domu

Đ.G.

30. 11. 2022. u 22:13

AMERIČKI poslanik Hakim Džefris jednoglasno je izabran da nasledi Nensi Pelosi na mestu lidera demokrata u Predstavničkom domu.

НЕНСИ ПЕЛОСИ ДОБИЛА НАСЛЕДНИКА: Хаким Џефрис нови лидер демократа у Представничком дому

Foto: Profimedia

Sa svojim usponom na prvo mesto, koje je držala Pelosi dve decenije, on će biti prva tamnoputa osoba koja će voditi veliku stranku u američkom Kongresu.

Na američkim izborima ranije ovog meseca, republikanci nisu uspeli da obezbede „crveni talas“ pobeda koje su mnogi predviđali, ali su povratili tanku većinu u Predstavničkom domu, donjem domu Kongresa.

Republikanac iz Kalifornije Kevin Makarti, koji trenutno obavlja funkciju lidera manjine, nominovan je kao izbor stranke za predsednika Predstavničkog doma, ali mora da osvoji većinu glasova u punom Domu - 218 glasova - u januaru da bi obezbedio tu ulogu.

Kada je Pelosi objavila da se povlači 17. novembra, rekla je: „Došao je čas da nova generacija predvodi demokratski klub“.

Taj potez je očigledno bio koordinisan sa dva glavna zamenika Pelosi - Stenijem Hojerom (83) i Džimom Klajburnom (82) - koji su brzo sledili njegov primer dajući izjave o svojim budućim planovima.

Foto: Tanjug AP

 

Obojica su podržala Džefrisa, pri čemu je gospodin Klajburn napisao da je njegov fokus „učiniti sve što mogu da pomogne našoj novoj generaciji demokratskih lidera, a nadam se da će to biti Hakim Džefris, Ketrin Klark i Pit Agilar“.

U pismu svojim stranačkim kolegama, Džefris je zamolio demokrate za njihovu podršku "dok se još jednom pripremamo da dočekamo trenutak".

U to vreme, on je hvalio Pelosi kao „najuspešnijeg govornika u američkoj istoriji”, napisavši da je bila „stabilna ruka na čekiću tokom nekih od najturbulentnijih vremena sa kojima se nacija ikada suočila”.

Promena rukovodstva će mnogo doprineti da uguši pritužbe nekih demokratskih birača da su lideri njihove stranke prestari.

( BBC)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)