MAKRON UPOZORAVA NA NOVO POPRIŠTE SUKOBA: Francuski predsednik stigao u Ameriku, čeka ga intimna večera sa Bajdenom

Novosti online

30. 11. 2022. u 21:05

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris primila je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona na početku državne posete, koja bi trebalo da smiri napetosti zbog američkog protekcionizma, rekavši da je "Francuska važan saveznik SAD".

МАКРОН УПОЗОРАВА НА НОВО ПОПРИШТЕ СУКОБА: Француски председник стигао у Америку, чека га интимна вечера са Бајденом

Foto: AP

Ona je srdačno i sa osmehom primila francuskog predsednika u sedištu NASA-e gde je pohvalila saradnju "zasnovanu na demokratskim principima i zajedničkim vrednostima”.

Francuski predsednik je na engleskom rekao da ove zajedničke demokratske vrednosti treba primeniti i u svemiru, koji je nazvao "novim poprištem međunarodnog sukoba".

Emanuel Makron je tako pozvao Francusku i SAD na saradnju u cilju uspostavljanja novih pravila u osvajanju i istraživanju svemira. Sa njim su bili astronauti Sofi Adeno i Tomas Peske – potonji je kandidat za let na Mesec u okviru ambicioznog američkog programa Artemis.

Francuski predsednik u zemlji ostaje tri dana.

Nakon posete NASA, on će se sastati sa američkim zakonodavcima i razgovarati o životnoj sredini, kao i na temu civilnih nuklearnih aktivnosti.

Džo i Džil Bajden će takođe biti domaćini privatne večere za Emanuela i Brižit Makron.

Dvojica predsednika trebalo bi da pokažu jedinstven stav o Ukrajini, koju će, najavljuju, pomagati koliko god bude potrebno, ističući da će pregovori sa Moskvom biti mogući samo kada ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski to oceni za shodno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić