NOVI PLAN SJEDINJENIH DRŽAVA: Američke svemirske snage će pratiti severnokorejske rakete

Đ.G.

30. 11. 2022. u 18:17

SVEMIRSKE snage Sjedinjenih Američkih Država rade na stvaranju sistema ranog upozorenja za lansiranje raketa Severne Koreje, otkrio je visoki komandant, nadajući se da će pojačati nadzor nakon rekordnog broja testova oružja koje je Pjongjang ove godine izvršio.

НОВИ ПЛАН СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: Америчке свемирске снаге ће пратити севернокорејске ракете

Foto: Depositphotos

Obraćajući se u utorak na vebinaru koji je održao vašingtonski institut za vazduhoplovne studije Mičel, šef američke svemirske komande general Džejms Dikinson izneo je planove ove službe u Indo-Pacifiku, gde je prošle nedelje uspostavila svoju prvu komponentnu komandnu jedinicu.

- Razmatramo kako da integrišemo senzorsku arhitekturu koja nam daje što je moguće više upozorenja u pogledu bilo koje vrste raketne aktivnosti izvan Severne Koreje - rekao je on , napominjući da će Vašington deliti informacije sa regionalnim partnerima i saveznicima i tražiti načine da „ugradi komercijalne senzore” u novi sistem upozorenja.

Iako su Svemirske snage samo pre nekoliko dana uspostavile svoju prvu operativnu jedinicu u Indo-Pacifiku, Dikinson je primetio da ogranak već održava „koordinacioni odnos“ sa širom vojskom i da će nastaviti da razvija te veze - preneo je RT.

Radeći pod INDOPAKOM, američkom komandom odgovornom za istočnu Aziju i indijski potkontinent, nova jedinica svemirskih snaga izgleda uglavnom fokusirana na Kinu. Uoči njegovog osnivanja, šef svemirskih operacija B. Čejndž Saltzman je izjavio da je „od suštinskog značaja da podržimo komponentu usluge u INDOPAKOM-u” s obzirom da je Peking američka „pretnja koja se kreće” i najveći konkurent. Međutim, sa najnovijim primedbama Dikinsona, Pjongjang takođe izgleda kao prioritet za novu jedinicu.

Odluka o proširenju prisustva Svemirskih snaga na Aziju dolazi usred rastućih tenzija u regionu. Predvođene SAD, nedavne zajedničke vežbe sa Južnom Korejom i Japanom izazvale su niz uzvratnih raketnih testova od strane Pjongjanga, uključujući dva lansiranja ICBM samo ovog meseca. Američki zakonodavci su takođe nastavili periodične posete Tajvanu – što je razbesnelo Peking, koji vidi ostrvo kao deo svoje suverene teritorije – dok su američki ratni brodovi ove godine prolazili kroz sporni Tajvanski moreuz skoro svakog meseca - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna