TAJPEJ SVE BLIŽE PEKINGU: Vladajuća partija Tajvana doživela veliki poraz na lokalnim izborima

A. VOJINOVIĆ

29. 11. 2022. u 06:50

PREDSEDNICA Tajvana Caj Ingven podnela je ostavku na mesto lidera vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) posle poraza na lokalnim izborima.

ТАЈПЕЈ СВЕ БЛИЖЕ ПЕКИНГУ: Владајућа партија Тајвана доживела велики пораз на локалним изборима

Foto AP

Njena stranka ostvarila je pobedu u samo pet od 21 grada, dok su glasovi u svim većim mestima, među kojima i u prestonici Tajpej, otišli u ruke opozicione partije Kuomintang (Nacionalna partija). I pored velikog neuspeha na lokalnim izborima, Caj će ostati na čelu države do isteka mandata 2024. godine. Cajova i DPP na udaru su prethodnih meseci bili i zbog posete doskorašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i drugih američkih zvaničnika, zbog čega su se tenzije između Kine i SAD dovele do "usijanja" i na korak do sukoba.

Kineska vlada saopštila je da su rezultati održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni deo javnog mnjenja na tom ostrvu za mir, stabilnost i dobar život.

- Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju - navodi se u saopštenju Kineske kancelarija za Tajvan.

Demokratska progresivna partija nije dobila poverenje glasača na Tajvanu u najmnogoljudnijim gradovima kao što su Taojuan, Hsinču i Kilung. S druge strane, Nacionalna partija ostvarila je veliki uspeh sa osvojenih 13 gradova i okruga.

Kuomintagu je pripala kontrola nad gradskim većem.

Caj se u saopštenju objavljenom na njenom zvaničnom fejsbuk-profilu posle objavljenih rezultata izbora u ime DPP zahvalila svim građanima na podršci i oharbrenju i prihvatila poraz.

- Rezultati izbora nisu očekivani, ali ih mi ponizno prihvatamo, kao i odluku stanovnika Tajvana - navodi se u njenoj objavi na "Fejsbuku".

- Kao predsednica vladajuće stranke, veoma sam zahvalna na jedinstvu i zalaganju cele stranke i moram da preuzmem svu odgovornost. Iako je centralna vlada naporno radila, suočeni sa ovim rezultatima, imamo mnogo stvari koje ćemo morati temeljno da razmotrimo. Nismo probili postojeću lokalnu političku strukturu, što pokazuje da i dalje postoji veliki jaz između našeg poslovanja na lokalu i očekivanja ljudi. Takođe bih želela da čestitam i blagoslovim sve izabrane.

Opoziciona Nacionalistička partija tokom minulih godina postala je bliža Pekingu i, za razliku od ranije ideologije stranke, postala je jedan od zagovornika politike jedne Kine. Vladajuća Demokratska progresivna partija, s druge strane, insistira na političkoj nezavisnosti Tajvana od Pekinga i na polju vojske i politike tesno sarađuje sa SAD.

Prema pisanju medija, analitičari su na Tajvanu kao neke od razloga za veliku pobedu Nacionalne partije na lokalnim izborima videli u borbi vlasti sa epidemijom virusa korona tokom poslednjih nekoliko meseci, kao i u skandalu koji je nedavno potresao ostrvo, o falsifikovanju magistarstke diplome jednog od funkcionera DPP.

Kritike na račun vladajućeg DPP tokom prethodnih meseci bile su i zbog poseta američkih zvaničnika Tajvanu u avgustu ove godine, među kojima je bila i tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi. Vlastima u Kini se gosti iz SAD naročito nisu dopali, zbog čega su tenzije na ostrvu posebno bile uzavrele.

 

PRAUNUK ČANG KAJŠEKA

ZA poziciju novog gradonačelnika glavnog grada Tajvana iz redova Nacionalne partije pominje se Čang Vanan (43), praunuk nekadašnjeg predsednika Kine i vođe Kuomintanga Čang Kajšeka, čuvenog po borbi protiv Komunističke partije Kine tokom građanskog rata.

Posle poraza od komunista u tom ratu, njegova vlada povukla se na Tajvan, gde je nastavio da obavlja funkciju do kraja života. Vanan će biti najmlađi gradonačelnik Tajpeja u istoriji ovog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista