NOVI PROBLEMI: Nuklearni razdor među dva važna NATO saveznika

Novosti online

25. 11. 2022. u 22:14

RAZDOR između Velike Britanije i Belgije nastao je nakon odluke Brisela da blokira izvoz tehnologije koja je ključna za održavanje britanskog nuklearnog arsenala. Potom je Velika Britanija navodno zapretila da će otkazati unosnu narudžbinu oružja od belgijske fabrike ”FN Herstal”, piše ”Tajms”.

НОВИ ПРОБЛЕМИ: Нуклеарни раздор међу два важна НАТО савезника

Foto: Shutterstock

Pre dve nedelje Vlada Belgije nije dozvolila izvoz specijalizovane izostatičke prese, koja je neophodna za održavanje britanskog nuklearnog programa, pošto su "zeleni", koji su deo vladajuće koalicije i koji se protive nuklearnom naoružanju, stavili veto na taj potez.

Kako prenosi ”Tajms”, svađa je eskalirala pošto su belgijski zvaničnici upozorili da bi Velika Britanija mogla da zakoči nalog za nabavku oružja koje proizvodi ”FN Herstal” u vrednosti od 600 miliona evra (624 miliona dolara).

Dva visoka zvaničnika u belgijskoj vladi, na koja se poziva ”Tajms”, izrazili su zabrinutost da bi spor mogao da ”ugrozi zapadno jedinstvo i NATO” usred ruske specijalne vojne operacije.

Ministar ekonomije Vili Borsus naveo je da su pregovori o isporuci pomenute nabavke ”još u toku”.

Izostatička presa visokog pritiska koristi se za rukovanje radioaktivnim otpadom i uključena je u proces proizvodnje u Britanskoj ustanove za atomsko oružje u Aldermastonu, koja pripada Ministarstvu odbrane Velike Britanije. Kako piše na sajtu BusinessAM, jedan visoki zvaničnik belgijske vlade opisao je ovu tehnologiju kao ”jedinstvenu u svetu”.

”Tajms” prenosi da i bez saradnje Belgije nuklearni kapaciteti Velike Britanije neće biti ometeni. ”Iako smo svesni izazova koji je u toku, oprema ne utiče na kontinuirano odvraćanje na moru”, tvrdi neimenovani izvor iz Kraljevske ratne mornarice.

Zamenik belgijskog premijera i član partije Ekolo Žorž Gilkinet osudio je curenje ovih vesti u medijima kao ”ozbiljnu grešku”.

U međuvremenu, belgijski premijer Aleksandar De Kru je potvrdio da Vlada Belgije tek treba da donese konačnu odluku.

- Britanci su naši susedi, naši partneri u mnogim oblastima, uključujući i NATO. U ovakvim trenucima važno je to ceniti, ali je potrebno i da se zakon poštuje - poručio je belgijski premijer Aleksandar De Kru, prenosi RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024