NATO JE OVO ČEKAO: Premijer Poljske otkrio šta mu je obećao Viktor Orban

Novosti online

24. 11. 2022. u 17:25

POLjSKI premijer Mateuš Moravjecki rekao je da mu je premijer Mađarske Viktor Orban obećao da će Mađarska za mesec dana ratifikovati ulazak Finske i Švedske u NATO.

НАТО ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Премијер Пољске открио шта му је обећао Виктор Орбан

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

- Tražio sam od premijera Orbana da Mađarska što pre ratifikuje ulazak Finske i Švedske u NATO- Dobio sam obećanje da će ratifikacija biti na prvoj sednici parlamenta u novoj godini, dakle za nešto više od mesec dana. Postoji konkretan datum, postoji obaveza Mađarske - izjavio je Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare posle sastanka lidera Višegradske grupe u Slovačkoj.

On je pre polaska rekao novinarima da putuje u Slovačku kako bi ubedio mađarskog premijera da pristane na ulazak Finske i Švedske u NATO i to "što je pre moguće", pišu "RIA Novosti".

Ruska agencija TASS takođe navodi da će se Narodna skupština Mađarske ratifikovati protokole o pristupanju Švedske i Finske "pre kraja jesenjeg zasedanja, koje će trajati do sredine decembra, ali da još nije određeno kada će se o njemu glasati".

Finska i Švedska su 18. maja predale zahtev za ulazak u Alijansu, a Mađarska i Turska su jedine članice - od ukupno 30 - koje nisu ratifikovale prijem te dve zemlje u NATO. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024